Megkapta az OTP az egyedi engedélyt egy saját részvény visszavásárlási programra
Bank

Megkapta az OTP az egyedi engedélyt egy saját részvény visszavásárlási programra

Portfolio
Ma az OTP Nyrt. elsődleges alapvető tőkeinstrumentum (CET1) visszavásárlási egyedi engedélyt kapott a Magyar Nemzeti Banktól, melynek értelmében 2024. december 31. napjáig mindösszesen 60 milliárd forintnak megfelelő összegben jogosult saját részvényt visszavásárolni – jelentette be hétfőn este a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsdén. Ez azt jelenti a közlemény szerint, hogy „az engedélyben meghatározott teljes összeg azonnal levonásra kerül a szavatolótőkéből a jogszabályoknak megfelelően”.

Az OTP-vel kiemelten foglalkozunk a Portfolio Investment Day 2024 befektetési konferenciánkon, ahol a bank vezérigazgató-helyettese, Bencsik László beszél majd a bankcsoport helyzetéről, kilátásairól.

Az OTP kapcsán több lényeges hír is érkezett a napokban:

Az OTP Csoport legutóbbi negyedéves gyorsjelentésében azt közölte az MTI emlékeztetője szerint: a prudenciális konszolidációs körre számolt konszolidált elsődleges alapvető tőkemutatója a harmadik negyedév végén 16,4 százalék volt, ami 0,8 százalékponttal magasabb, mint a második negyedév végén, de 0,3 százalékponttal alacsonyabb a bázis időszakinál.

Az OTP Bank szavatoló tőkéje 2023 harmadik negyedévének végén 4 489,776 milliárd forintot tett ki, az alapvető (Tier 1) tőke értéke 3 929,662 forint, az elsődleges alapvető (Common Equity Tier1) tőke 3 929,662 milliárd forint volt. Eközben korrigált mérlegfőösszege (hitelezési, piaci és működési kockázatokat figyelembe vevő) 23 922,959 milliárd forintot ért el.

A pénzintézet az Európai Bankhatóság (EBA) tavalyi uniós szintű stressz teszt felmérésén előkelő helyen végzett mintegy 70 európai bank között. Tavaly szeptember végén 602 180 darab saját részvény volt az OTP Bank tulajdonában, ami 0,22 százalékos tulajdoni arányt jelentett.

Az OTP pénteken jelentette be, hogy 347,5 millió euróért eladja román leányvállalatát, az OTP Bank Romániát. Az eladási ár alacsonyabb, mint a tranzakció keretében értékesítendő leányvállalatok konszolidált könyvekben szereplő nettó eszközértéke. Ezért a tavaly utolsó negyedévi eredményben a tranzakció kapcsán konszolidált szinten 59,5 milliárd forintos adózás utáni negatív eredményhatást könyveltek el, melyet a bank a 2023 negyedik negyedéves tőzsdei jelentésben a korrekciós tételek között mutat be. A tranzakció hatására, annak zárásakor az OTP-csoport tőkemegfelelési mutatója várhatóan 52 bázisponttal fog javulni - írták.

Az OTP Bank részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Hétfőn a papír ára 160 forinttal, 0,95 százalékkal 16 690 forintra csökkent 4 milliárd forintos forgalomban. Árfolyamának minimuma 8940 forint, maximuma 17 390 forint volt az elmúlt egy évben.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?