Portfolio signature

Nagy Márton: nincs megállás a hitelpiacon, állami segítséget kapnak idén is a vállalkozások

Portfolio
Tavaly már tízből nyolc új kkv-hitel és a teljes kkv-hitelállomány fele mögé állt oda a Garantiqa kezességvállalással, idén csökkentett díj mellett tudják igénybe venni ezt a segítséget a vállalkozások. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai, a Garantiqa és a Start Garancia eredményeit bemutató sajtótájékoztatóján Nagy Márton miniszter hangsúlyozta: a garanciaintézmények nélkül rengeteg vállalkozás nem jutna hitelhez, ezért nemcsak a gazdasági visszaesés mérséklésében voltak aktívak, hanem a hitelpiac élénkítésében is fontos szerepük lesz.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a minisztérium péntek délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta: kevesen tudnak arról, hogy a magyar garanciaintézmények milyen jelentős szerepet töltenek be a vállalati szektor és a bankrendszer stabil működésében és a gazdaságpolitika támogatásában. Ezen intézmények közül a Garantiqa Hitelgarancia és a Start Garancia eredményeit mutatták be a sajtótájékoztatón - előbbi a kkv-k hitelpiacát, utóbbi a nagyvállalatok hitel- és kötvénypiacát és az egymilliárd forint feletti ügyleteket támogatja az uniós szabályoknak megfelelően. Nélkülük a vállalatok nem vagy nehezen jutnának finanszírozáshoz.

A két intézmény most éli virágkorát, hiszen miután megmutatták erősségüket a Covid-válság idején, a háború és az energiaválság miatt kialakuló magas infláció korában is erőteljes anticiklikus, vagyis a gazdasági visszaesést fékező visszaesést fejtettek ki, segítve, hogy tavaly a GDP visszaesése megállt 0,8%-nál.

A magyar garanciaállomány meghaladja a GDP 4,4%-át, ezzel Európában a legnagyobb arányt képviseli,

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés