Új világ jön az ingatlanok értékbecslésénél: még gyorsabban kaphatunk hitelt
Bank

Új világ jön az ingatlanok értékbecslésénél: még gyorsabban kaphatunk hitelt

Portfolio
Egy jogszabályi változásnak köszönhetően bővülhet azon ügyletek köre, ahol alkalmazható lesz az azonnali értékbecslés, amelyet jelenleg az igénylések 6%-ánál alkalamaznak - hívta fel a figyelmet az OTP Bank.

A statisztikai értékbecslés egy olyan új értékbecslési módszertan, amivel a hitelintézet egy számítógépes adatbázis és algoritmusok segítségével, statisztikai alapon állapítja meg az ingatlan aktuális értékét. Részletesebben itt írtunk róla:

Ehhez csupán az ingatlan főbb adataira – mint például a címe vagy a helyrajzi száma – van szükség. Így a bank már az igényfelméréskor, akár az első beszélgetéskor tudja tájékoztatni az ügyfelet az adható hitelösszegről, nem kell a hiteligénylés benyújtását – és az azt követő helyszíni értékbecslés eredményét - megvárni.

Az ügyfelek jelenleg dönthetnek a statisztikai értékbecslés elfogadásáról (ahol az lehetséges), vagy akár arról, hogy inkább helyszíni szemlét kérnek bízva a nagyobb forgalmi érték megállapításban. Ha az azonnali értékbecslés által kalkulált ingatlanérték megfelelő, és nincs szükség helyszíni szemlére, a teljes hiteligénylési folyamat akár egy héttel gyorsabb és költséghatékonyabb is lehet.

A statisztikai értékbecslés azokon a településeken alkalmazható, ahol az ingatlan adásvételek száma nagy, így megfelelő mennyiségű aktuális adat áll rendelkezésre. A szolgáltatásra vonatkozó jogszabály szerint­ a hitelfelvétellel megvásárolni kívánt ingatlannak Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a fővárosi agglomeráció területéhez tartozó településen kell lennie.

A szolgáltatást 150 négyezetmétert nem meghaladó alapterületű lakásoknál lehet alkalmazni, és az új jogszabályi változás szerint a felvenni kívánt hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 60 százalékát.

Ez a változás lehetővé teszi, hogy nagyobb értékű ingatlanok esetében is lehessen alkalmazni ezt az értékmegállapítási módszert. Vannak olyan finanszírozási módok, például támogatások és a támogatott lakáshitelek, ahol a jogszabály lakhatási feltételek vizsgálatát írja elő, így ezekben az esetekben csak helyszíni szemlés értékbecslés alkalmazható. 

A mostani jogszabályi változás miatt, várakozásaink szerint akár 30%-kal több ügylet esetén tudjuk alkalmazni majd ezt az értékmegállapítási módszert

– mondta Papp Mónika, az OTP Bank lakossági jelzáloghitelezési folyamatokért felelős vezetője.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Így építkeznek a magyar családok