Megerősítette az OTP besorolását a Moody's
Bank

Megerősítette az OTP besorolását a Moody's

MTI
|
Portfolio
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank befektetési ajánlású besorolásait szerdán a Moody's Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott tájékoztatásában közölte: a megerősítési döntés az OTP Bank hosszú és rövid lekötésű betétállományának "Baa1/P-2" szintű besorolására, illetve az előresorolt fedezetlen kötelezettségek "Baa3" osztályzatára vonatkozik.

A Moody's ezzel egy időben megerősítette az OTP "ba1" alapszintű adósminőség-értékelését (BCA), az ezzel azonos kiigazított BCA-minősítést, a "Baa1/P-2" hosszú és rövidtávú partnerkockázati osztályzatot (CRR), valamint a "Baa1(cr)/P-2(cr)" hosszú és rövidtávú partnerkockázati értékelést (CRA).

A cég ugyancsak megerősítette "Baa3" szinten, stabil kilátással az OTP Jelzálogbank hosszú távú kibocsátói osztályzatát, valamint a "Baa1/P-2" hosszú és rövid távú CRR-osztályzatokat és a "Baa1(cr)/P-2(cr)" hosszú és rövid távú CRA-értékeléseket.

Az osztályzati megerősítésekhez fűzött indoklásában a Moody's kiemelte: az OTP "ba1" BCA adósminőség-értékelése a bank mind sokoldalúbb jövedelmi és betéti összetételének elismerése, ez a folyamat pedig annak az eredménye, hogy a bankcsoport Magyarországon és több más közép- és kelet-európai piacon is vezető helyzetben van.

Az OTP Bank sokoldalú működési szerkezete jelentős növekedési lehetőségeket teremt és alátámasztja a pénzintézet erőteljes jövedelmezőségét - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő közölte ugyanakkor, hogy várakozása szerint az OTP eszközarányos megtérülése az idén csökkenni fog, tekintettel arra, hogy a működési szintű bevétel emelkedését ellentételezik a kockázati költségek.

Az OTP-nek erőteljes tőketartalékai vannak, a Common Equity Tier (CET) 1 tőkemegfelelési ráta 2023 végén 16,6 százalék volt. A pénzintézet likviditási pozíciója is erős: a likviditásfedezeti ráta a tavalyi év végén 246 százalék volt - áll a Moody's szerdai helyzetértékelésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy az OTP finanszírozása stabil, és mindenekelőtt a betétállományra épül.

A minősítések stabil kilátása azt tükrözi, hogy a Moody's várakozása szerint a pénzintézet hitelprofilja és kötelezettségeinek szerkezete jórészt változatlan marad a következő 12-18 hónapban - áll az osztályzati megerősítésekhez fűzött elemzésben.

A Moody's nemrégiben megerősítette a K&H bank hosszú és rövidtávú betéti osztályzatait is elsőrendű "A3/Prime-2" szinten, ugyancsak stabil kilátással.

A hitelminősítő tavaly júniusban emelte az addigi "Baa1"-ról egy fokozattal a jelenlegi "A3"-ra a K&H hosszú távú betétállomány-besorolását.

Az OTP árfolyama ma 0,3 százalékkal került lejjebb, míg idén 5,4 százalékot emelkedett.

otp0327

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
deutsche bank frankfurt getty stock