Nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank nyeresége, jön a közgyűlés
Bank

Nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank nyeresége, jön a közgyűlés

Portfolio
Kimagasló eredménnyel zárta 2023-at az MBH Jelzálogbank a volatilis piaci környezet ellenére: adózás előtti eredménye két és félszeresére, 7,4 milliárd forintra nőtt. Az auditált pénzügyi jelentés szerint a hitelintézet mérlegfőösszege az egy évvel korábbi szintről 11,4 százalékkal 906,6 milliárd forintra emelkedett, és erősítette helyét a jelzálogbank a magyar jelzálogpiacon. A társaság április 24-én tartja éves rendes közgyűlését.

Megugrott a nyereség

Az MBH Befektetési Bank, a Magyar Posta és a tőzsdei befektetők érdekeltségébe tartozó, jelzálog-refinanszírozással foglalkozó társaság

a 2022-es 2,15 milliárd forintról 7,38 milliárd forintra növelte konszolidált adózás előtti eredményét.

Ez köszönhető annak is, hogy a nettó kamatjövedelem 30 százalékkal 8,52 milliárd forintra ugrott, a társaság üzleti eredménye pedig 1,81 milliárd forintról több mint három és félszeresére, 6,66 milliárd forintot meghaladó összegre nőtt. Az MBH Jelzálogbank mérlegfőösszege 92,6 milliárd forinttal emelkedett, 2023 végén 906,6 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézet forgalomban lévő jelzáloglevél-állományának névértéke 387 milliárd forint volt 2023 végén, ez 5,4 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. A bank 18,5 százalékos részesedéssel továbbra is a második legjelentősebb szereplő ebben a piaci szegmensben.

2023-ban a jelzálogbank nyolc nyilvános jelzáloglevél-aukciót tartott, ezek keretében összesen 74,8 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzálogleveleket, amelyből 20,5 milliárd forint értékű volt az energiahatékony lakóingatlanok építését, zöldnek minősített használt lakások vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását célzó zöld jelzáloglevél. A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak.

Az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hiteleinek állománya 2023 végére 3,7 százalékkal 381,3 milliárd forintra emelkedett

az egy évvel korábbihoz képest. A hitelintézetnek jelenleg nyolc refinanszírozási partnere van, ezen belül az MBH Bank rendelkezik a legnagyobb hitelállománnyal.

Az MBH Jelzálogbank stratégiájának ugyanakkor továbbra is fontos eleme a külső partnerekkel való együttműködés, és igyekszik a refinanszírozásban érdekelt, saját jelzáloghitel-intézménnyel nem rendelkező hitelintézetek számára is vonzó piaci alternatívát nyújtani – hívta fel a figyelmet a jelzálogbank közleménye.

Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója hangsúlyozta: a piaci pozíciójuk megtartása vagy növelése a portfóliójukban a zöld jelzáloghitelek, a források között pedig a zöld jelzáloglevelek arányának növelése mellett zajlik, miközben innoválnak: 2023-ban bevezették a jelzálogbank automata ingatlan-értékbecslő (AVM) programját. Az S&P Global Ratings tavaly megerősítette a hitelintézet jelzáloglevél-kibocsátási programja és jelzáloglevelei befektetésre ajánlott minősítését.

A bankcsoport éves teljesítményéről itt írtunk részletesen:

Jön az éves rendes közgyűlés

A társaság igazgatósága a közgyűlést a következők szerint hívta össze:

 • A közgyűlés időpontja: 2024. április 24. (szerda), 10.00 óra
 • A közgyűlési regisztráció kezdő időpontja 2024. április 24. (szerda), 9.00 óra
 • A közgyűlés helye: 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 9. G. épület

A közgyűlés napirendje:

 1. Az Igazgatóság jelentése a Társaság 2023. évi üzleti tevékenységéről, vagyoni helyzetéről,üzletpolitikájáról és az ügyvezetésről, beleértve: a Társaság 2023. évre vonatkozó NemzetköziPénzügyi Beszámolási Standardok („IFRS”) szerinti különálló vezetőségi jelentése és IFRS szerinti különálló pénzügyi kimutatásai; döntés az adózott eredmény felhasználásáról; a Felügyelőbizottság jelentése a Társaság 2023. évi, az IFRS szerinti különálló pénzügyi kimutatásról és különálló vezetőségi jelentéséről; az Audit Bizottság jelentése a Társaság 2023. évi, az IFRS szerinti különálló pénzügyi kimutatásáról és különálló vezetőségi jelentéséről; a könyvvizsgáló jelentése a Társaság 2023. évi IFRS szerinti különálló pénzügyi kimutatásairól és különálló vezetőségi jelentéséről; a 2023- as tárgyévi teljesítményjavadalmazást érintő döntések meghozatala
 2. 2019. évi LXVII. törvény (Hrsztv.) szerint előírt véleménynyilvánító szavazás az e törvény szerinti Javadalmazási Politikáról
 3. A 2023. évi Felelős Társaságirányítási Jelentés elfogadása
 4. Felmentvény a Társaság Igazgatósága és Felügyelőbizottsága tagjai részére
 5. A könyvvizsgáló megválasztása és a 2024. évre vonatkozó díjazásának megállapítása, akönyvvizsgálatért felelős személy kijelölésének jóváhagyása, valamint a könyvvizsgálóval kötendő szerződés feltételeinek meghatározása
 6. Az Igazgatóság felhatalmazása saját részvények megszerzésére
 7. A Felügyelőbizottság tagjának megválasztása
 8. Az Igazgatóság, a Felügyelőbizottság és az Audit Bizottság tagjai díjazásának megállapítása
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
lakás, társasház, erkély, ház