Kifakadt az osztrák jegybank elnöke a bankoknak fizetett óriási kamatok miatt
Bank

Kifakadt az osztrák jegybank elnöke a bankoknak fizetett óriási kamatok miatt

Portfolio
Az Európai Központi Banknak fel kell hagynia a kereskedelmi bankok támogatásával, és csökkentenie kell a nála tartott likvid állományra fizetett kamatokat - nyilatkozta Robert Holzmann, az osztrák jegybank elnöke a Reutersnek. A jegybankár 5-10%-os kötelező tartalékrátát javasol a jelenlegi 1% helyett, erre tavaly óta nem fizet az EKB kamatot a bankoknak.

Az eurózóna kereskedelmi bankjai 3200 milliárd eurónyi többletlikviditáson ülnek, és ezt az EKB-nál 4%-os kamatozás mellett parkoltatják. A magas kamatok az EKB mellett az eurót használó országok központi bankjai számára is veszteséget okoznak – hívta fel a figyelmet a jegybankelnök.

Nincs olyan monetáris politikai ok, amiért ezt a támogatást fel kellene ajánlanunk

– fogalmazott Holzmann, aki az EKB 26 tagú Kormányzótanácsának is a tagja.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi rendszer ilyen jelentős, ráadásul végeláthatatlan terhet ró a központi bankok pénzügyi eredményére.  A probléma gyökere nem egyszerűen a korábbinál magasabb kamatszint, hanem elsősorban az, hogy az EKB az állampapír-vásárlásai és más mennyiségi lazító lépései keretében jelentősen megnevelte a bankrendszer likviditását, és most az erre fizetett kamatkiadások jelentősen meghaladják a kamatbevételeket.  

Az EKB már reagált erre azzal, hogy az 1%-nyi kötelező tartalékra nem fizet kamatot a bankoknak, ám ezt a lépést sokan keveslik. Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke például magasabb tartalékráta bevezetését szorgalmazza, nem véletlenül: a német központi bank nettó kamatbevétele 2023-ban -13,9 milliárd euró volt. Osztrák kollégája is úgy véli, növelni kell a kamatfizetéssel nem járó kötelező tartalék rátáját, ő 5-10% közötti szintet javasol.

Címlapkép forrása: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg via Getty Images

Holdblog

És ha kikapcsolják az internetet?!

HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin, az avokádók, a kapitalizmus, az AI, a négynapos munkahét és Rosenberg összes baját.... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehullt a lepel Oroszország harckocsijairól - Ez lesz majd, ami eldöntheti a háborút?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
malacgyerekkel