Üzent a Raiffeisen: szabad az út a Strabag-részvények megvásárlása előtt
Bank

Üzent a Raiffeisen: szabad az út a Strabag-részvények megvásárlása előtt

Portfolio
Gazdát cserélt az az orosz cég, amelytől a Raiffeisen megvásárolná a Strabag építőipari vállalat 28%-át, két lépésben csökkentve a tranzakcióval oroszországi jelenlétét. A bankcsoport közölte: mivel az új tulajdonost nem érintik az Oroszországgal szembeni szankciók, értékelése szerint az engedélyezés előtt álló tranzakció nem sérti a szankciós feltételeket.

Az Egyesült Államok azt követeli az osztrák Raiffeisen Bank Internationaltől (RBI), hogy tegyen le a Strabag egynegyedének 1,5 milliárd euróért tervezett megvásárlásáról az orosz oligarcha, Oleg Vlagyimirovics Gyeripaszka érdekeltségétől – írtuk meg két hete.

A hírre akkor több mint 10%-ot esett a bank részvényárfolyama a bécsi tőzsdén, a részvényvásárlás révén ugyanis két lépésben csökkenteni tudta volna orosz kitettségét a bankcsoport, amit egyébként is régóta sürgetnek a nyugati szereplők, ám ez ellen a konkrét elképzelés ellen az USA szót emelt.

A reménybeli eladó tulajdonosa időközben megváltozott, de a Raiffeisen kitart a szándéka mellett

– derült ki most a bank kedd esti közleményéből.

Az osztrák bankcsoport ugyanis „frissítést” adott ki 28,5 millió darab Strabag-részvény megvásárlására irányuló, először december 19-én jelzett szándékáról, amely a Strabag 27,78%-os részvénycsomagját jelenti.

Mint írják, a bank a tranzakció aláírása és bejelentése előtt gondosan ellenőrizte, hogy a bejelentett akvizíció megfelel-e az összes alkalmazandó szankciós követelménynek. Azóta minden érintett hatóságot részletesen tájékoztattak, és technikai szinten minden nyitott kérdéssel foglalkoznak. A bankcsoport kitart eredeti értékelése mellett, miszerint

a tranzakció teljes mértékben megfelel az összes alkalmazandó szankciós követelménynek.

Az elmúlt napokban az eladói oldalon álló MKAO Rasperia Trading Limitedet eladták az Iliadis JSC, egy nem szankcionált befektető részére. Bár ez a tranzakció nem kapcsolódik közvetlenül a Strabag-részvények megszerzéséhez, széles körű megfelelőségi ellenőrzést igényel a Raiffeisen szerint.

A Rasperia új tulajdonosi struktúrája megnyugtatóan biztosítja az RBI számára, hogy szankciókkal sújtott személyek vagy szervezetek sem közvetlenül, sem közvetve nem fognak hasznot húzni

az RBI által bejelentett Strabag-részvények megszerzéséből, illetve az e részvényekért történő kifizetésekből.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: (c) Copyright 2018, dpa (wwwdpa.de). Alle Rechte vorbehalten

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Fundamenta Morafcsik László interjú