Bejelentette a kormány az új otthonfelújítási programot, 6 millióra lehet pályázni
Bank

Bejelentette a kormány az új otthonfelújítási programot, 6 millióra lehet pályázni

Portfolio
Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni a júniusban induló új otthonfelújítási programot - jelentette be a kormány egy mai sajtótájékoztatón. 108 milliárd forintot szánnak a REPowerEU keretből a programra részben támogatás, részben hitel formájában. A házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerítűsésére felhasználható programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével. 1 millió forint önerőt minden esetben biztosítani szükséges hozzá, a maradékra legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet felvenni a hamarosan felálló lakossági MFB Pontok hálózatán, a vissza nem térítendő támogatás ezt utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti az adott járás fejlettségétől függően.
Megosztás
Megosztás

Közel 20 ezer családi ház újulhat meg a programban

A kormány várakozása szerint legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, ezzel támogatja a kormány a hazai építőipar fellendülését. Egy egyszerűsített környezetvédelmi minősítés is támogatni fogja ezt. Kérdésre Fábián Gergely elmondta: a beruházási összeg maximuma 7 millió forint lesz, közel 20 ezer családi ház felújítását várják ettől a programtól.

Megosztás

25-36 ezer forint lehet a hitelrész törlesztőrészlete

A RePower elnevezésű uniós forrásból vezeti be a kormány a 108 milliárdos programot: önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás lesz – mondta Fábián Gergely államtitkár. A CSOK Pluszhoz hasonlóan a támogatás a hitel tőketartozását fogja csökkenteni – tette hozzá. Az önerő 1 millió forint lehet, a másik kettő 2,5-3,5 millió forint között szóródhat. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felveendő hitel. 25-36 ezer forint lesz a törlesztőrészlet, a hitelt 8 éven belül kell visszafizetni. A kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni. Ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás, 75 és 110 százalék között 3 millió, az országos átlag 75 százaléka alatti jövedelem esetén (63 járás) pedig 3,5 millió.

Megosztás

Június elejétől indulhat a program

A kormány azt reméli, hogy jelentős költséget spórolhatnak meg az új támogatási program segítségével a családok. A pontos részleteket társadalmasítják majd, és a kormány tervei szerint június elejétől már pályázni lehetne a programra. A további, főleg EU-forrásokból finanszírozandó programok részleteiről még zajlanak az egyeztetések - közölte Steiner Attila. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközön (RRF) belül további forrásokat terveznek fordítani energiahatékonyságot javító beruházásokra, így a későbbiekben ez kiterjedhet a középületek korszerűsítésére is.

Megosztás

6 millió forintot lehet egy házra igénybe venni

Szigetelésre, nyílászárók cserére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer korszerűsítésére (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés) lehet 7 millió forintos beruházási keret mellett igénybe venni a támogatást. Ehhez 1 millió forint önrészt kell biztosítani a tulajdonosnak, a maradék 6 millió forint fog megoszlani egy vissza nem térítendő támogatás és a egy kedvezményes hitel között. Ez utóbbi arány a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ majd (előbbitől csak a legmagasabb jövedelmek esetén). 30%-os energiamegtakarítást kell hoznia a beruházásnak, ezt igazolni is kell a beruházás előtt és után egyaránt elkészített egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével.

Megosztás

108 milliárdos program indul

Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni az új 108 milliárd forintos keretösszegű programot, azok vehetik igénybe, amelyek a vezetékes gázhálózatra rá vannak csatlakozva - jelentette be Steiner Attila.

Megosztás

Az energiaszuverenitás növelése a cél

Steiner Attila államtitkár felhívta a figyelmet: a kormány célja az, hogy tiszta, megbízható és megfizethető energiát biztosítson a lakosságnak, növelje az energiaszuverenitásunkat, és emellett a fogyasztás mérséklésével is csökkentse kitettségünket. A napelemek már 6100 megawatt energiát termelnek, ami három Paksnak felel meg. A válság előtti években 10 milliárd köbméter volt az ország éves gázfogyasztása, ez március végéig 8,1 milliárd köbméterre csökkent le.

Megosztás

Mi várható most?

Lantos Csaba energiaügyi államtitkár március 26-án közölte, hogy a közeljövőben két energia-korszerűsítési pályázatot is kiírnak majd. Az egyiket kifejezetten az 1945 és 1990 között épült családi házakra, "Kádár-kockákra", ezek szigetelésére, nyílászáróik cseréjére és fűtésrendszerük korszerűsítésére. Emellett középületekre is kiírnak majd hasonló célok megvalósítására pályázatot - hívta fel a figyelmet. Nagy Márton miniszter csütörtökön beszélt arról, hogy a kormány a napokban bejelenti az új otthonfelújítási program részleteit, amire egyébként már hónapok óta várnak az építőipar szereplői.

Megosztás

Ilyen volt az előző otthonfelújítási program

Emlékezetes a legutóbbi ilyen támogatási forma: 2021. január 1-je és 2022. december 31-e között akár 3 millió forintot is felvehettek az államtól vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket neveltek, és felújították a lakóingatlanjukat. Energetikai megkötés nem volt, e téren várható most talán a legnagyobb változás. Az igénybe vett támogatás akkor a teljes beruházás legfeljebb 50%-ára rúghatott, 50-50%-ban lehetett munkadíjra és anyaköltségre felhasználni, és legfeljebb 6 millió forint összegű, fix 3%-os kamatozású kamattámogatott jelzáloghitelt is fel lehetett hozzá venni, ami részben a támogatás megelőlegezésére szolgált. Az akkori programra több mint 600 milliárdot fizetett ki az állam.

otthonfelújítási
Megosztás

Rövidesen bejelenti a kormány az új otthonfelújítási programot

Új lakossági energiahatékonysági programot indít a kormány. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára és Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára 9 órától közös sajtótájékoztatón tesznek bejelentést a családok épületenergetikai korszerűsítéseit támogató programról.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
csányi sándor