Előállt a svájci kormány a bankrendszer megerősítésének a tervével
Bank

Előállt a svájci kormány a bankrendszer megerősítésének a tervével

Portfolio
A svájci kormány szerdán közölte: szigorúbb tőkekövetelményekkel kell szembenéznie a UBS-nek és három másik rendszer szinten jelentős svájci banknak egy évvel a Credit Suisse megmentése után.

A svájci kormány 209 oldalas ajánlása a "túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen" (TBTF) típusúnak minősített bankok felügyeletére vonatkozik, és 22 intézkedést javasolt közvetlen végrehajtásra – számolt be a CNBC. Azt nem mondja meg pontosan a tervezet, hogy a tőkekövetelmények mennyivel lesznek szigorúbbak az eddiginél.

"A rendszerszinten jelentős bankokra vonatkozó mennyiségi és minőségi tőkekövetelményeket célzottan szigorítani kell, és ki kell egészíteni egy előretekintő komponenssel" - áll az összefoglalóban.

Svájc célja, hogy az intézkedéseket gyorsan hatályba léptesse, és 2025 első felében két csomagot terjesszen elő a végrehajtásra: az egyik a kormány által jóváhagyható rendeleti szintű változtatásokat tartalmazza majd, a másik pedig a parlament elé kerül megfontolásra.

A kormány közölte, hogy elvetette azt az elképzelést, hogy törvénybe foglalják a válságba került bankok ideiglenes állami tulajdonba vételének lehetőségét, viszont felvetette a svájci piacfelügyeleti hatóság, a FINMA további hatáskörökkel való felruházását.

A kormány szerint előnyben kell részesíteni azokat az intézkedéseket, amelyek a (rendszerszinten jelentős bankok) tőkekövetelményeinek megerősítését és átláthatóságának növelését célozzák, és a bónuszok esetleges visszavételét is megfontolásra ajánlja.

Elemzők előrejelzése szerint a legnagyobb banknak, a Credit Suisse-t tavaly megmentő UBS-nek több milliárd dollárnyi többletforrást kell majd találnia, a folyamat valószínűleg időbe telik már csak azért is, mivel a kormány jelezte, hogy megvárja a Credit Suisse bukásával kapcsolatos parlamenti vizsgálat eredményeit, amelyek csak év vége felé esedékesek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Fundamenta Morafcsik László interjú