Soha nem történt még ilyen európai bankkal, egy orosz üzletember lépett
Bank

Soha nem történt még ilyen európai bankkal, egy orosz üzletember lépett

Portfolio
Egy bíróság hozzájárult ahhoz, hogy egy orosz üzletember beperelhessen egy monacói privátbankot az 1970-es, szervezett bűnözés elleni amerikai törvények alapján. Ilyenre korábban Európában még nem volt példa – írja a Financial Times.

A CMB Monaco - amely az olasz Mediobanca tulajdonában van, és a monte-carlói gazdagoknak nyújt szolgáltatást - idén nyáron áll bíróság elé a mérföldkőnek számító polgári perben.

Az ügyben eljáró ügyvédek szerint a CMB az első európai bank, amelyet a Racketeer Influenced and Corrupt Organizations, azaz a Rico-törvény alapján perelnek be. A törvényt 1970-ben, Richard Nixon elnöksége idején írták alá, a törvényt Rudy Giuliani amerikai ügyész használta, amikor az 1980-as években New York öt maffiacsaládjának vezetőit üldözte. Később a törvényt a Hells Angels, Michael Milken, a Fifa és legutóbb Donald Trump ellen is alkalmazták büntetőügyekben.

A mostani, CMB elleni ügy középpontjában két orosz üzletember között régóta húzódó vita áll, akik közül az egyik a bank ügyfele. A volt politikus Asot Egiazarján és üzlettársa, Vitalij Szmagin 2003-ban befektetett egy moszkvai ingatlanügyletbe, amely végül nem jött össze. Szmagin, aki vissza akarta szerezni a befektetését, sikeresen beperelte Egiazarjánt a londoni bíróságon, és 2014-ben 84 millió dolláros választottbírósági ítéletet nyert.

Egiazarján azonban, aki ekkorra már elhagyta Oroszországot és Beverly Hillsbe költözött, nem volt hajlandó fizetni. Szmagin ezután a kaliforniai bíróságon perelte be Egiazarjánt, és elérte, hogy befagyasszák Egiazarján kaliforniai vagyonát.

Válaszul Egiazarján egy sor fedőcégen keresztül a pénzét a CMB-nél vezetett monacói számlájára utalta. Amikor a CMB nem utalta át a pénzt Szmaginnak, az Rico-pert indított Egiazarján és a CMB ellen, azt állítva, hogy a bank segített volt üzlettársának kijátszani a kaliforniai bírósági végzés végrehajtását.

A CMB tavaly indítványt nyújtott be a kereset elutasítására, azzal érvelve, hogy a Rico-törvény nem alkalmazható, mivel Szmagin még mindig Oroszországban él, és a törvény csak amerikai követelésekre vonatkozik. Gary Klausner kaliforniai bíró azonban elutasította a fellebbezést, megerősítve az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését, miszerint a Rico-kereseteket nem amerikai lakosok is benyújthatják.

Jogi szakértők úgy vélik, hogy az ügy megnyitja a lehetőséget a külföldi bankok amerikai bíróságokon keresztüli beperelésére a Rico-törvény alapján, ahol a büntetések sokkal magasabbak lehetnek. Az ügyet júniusban hét napon keresztül fogják tárgyalni.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Fundamenta Morafcsik László interjú