Több százezer diákhitel elengedését jelentette be az amerikai elnök

Portfolio
A meglévő diákhitel-elengedési programok keretében újabb adósságkönnyítésről döntött az amerikai elnök: ezúttal 7,4 milliárd dollárnyi tartozástól szabadítanak meg 277 ezer hitelfelvevőt.

A CNN beszámolója szerint Joe Biden kormányzata eddig összesen 153 milliárd dollár diákhitel-tartozás elengedését engedélyezte közel 4,3 millió hiteladós számára. Ez az összes fennálló szövetségi diákhitel-tartozás több mint 9%-át jelentette.

Az év végi elnökválasztáshoz közeledve most már nagyjából havonta tesz az amerikai adminisztráció újabb bejelentéseket a témában, a jogosultakat pedig közvetlenül, e-mailben értesítik.

A különböző adósságkönnyítő programok közül a SAVE (Saving on a Valuable Education) néven ismert terv a legbőkezűbb feltételeket kínálja az alacsony jövedelmű hitelfelvevőknek, a pénteken bejelentett elengedés csaknem felét, 3,6 milliárd dollárt ennek résztvevői kapják meg. A SAVE-ben mintegy 8 millió diákhiteles vesz részt, közülük 360 ezernek törölték már el az adósságát.

A diákhitelesek adósságkönnyítését számos republikánus élesen bírálta, sőt, pert is indítottak, mondván, azokra az adófizetőkre hárítja a költségeket, akik nem mentek egyetemre, vagy már kifizették a tartozásaikat. Biden szemére vetik, hogy megkerüli a Legfelsőbb Bíróságot is, amely tavaly elutasította az akkor aláírt diákhitel-elengedési programot.

Címlapkép forrása: Andrew Harnik/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF