Bedőlés fenyegeti a halálra ítélt csaló által kifosztott  bankot
Bank

Bedőlés fenyegeti a halálra ítélt csaló által kifosztott bankot

Portfolio
Vietnám az országban eddig példa nélküli bankmentést hajt végre a Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) csődjének elkerülése érdekében - írja a Reuters. Ez az a bank, amelyet az ország történetének legnagyobb ingatlancsalása során lopott meg Truong My Lan, ismert vietnámi ingatlanfejlesztő. Az időközben halálra ítélt, de a döntés ellen fellebezző Truong My Lan a szóban forgó bank, az SCB vagyonát sajátította ki törvénytelenül felvett hitelek révén, amelyeket a Van Thinh Phat ingatlanfejlesztő és különböző fedőcégek számára biztosított. Lan a bírósági adatok szerint több mint 90%-os ellenőrző részesedéssel rendelkezik a bankban, így ő tekinthető annak tényleges tulajdonosának.

A jelentések szerint a csalással érintett hitelek összértéke 44 milliárd dollár volt, amely az SCB 2012 és 2022 közötti hitelezésének döntő részét képezte. Ebből 12,3 milliárd dollár került a Van Thinh Phat céghez, míg a fennmaradó összeget magáncélra használták fel. 

A Reutersnek bemutatott banki dokumentumok és a hírügynökség értesülése szerint az SCB-t az összeomlás veszélye fenyegeti, ha nem folytatják az újabbnál újabb állami hitelekkel való ellátását, ám ez az ország tartalékait fokozatosan felemészti.

A bajba került banknak április elejéig összesen 24 milliárd dollár "speciális hitelt" nyújtottak. Ez az összeg havonta átlagosan több mint 900 millió dollár volt az elmúlt 5 hónapban. 

A Truong My Lan ingatlanmágnás letartóztatása után kialakult bankrohamot követően Vietnám jelentős készpénzinjekciókat hajtott végre az SCB-nél, amelyet elsősorban készpénzfelvételek fedezésére használtak fel. Az SCB betétei drasztikusan csökkentek, és a rossz hitelek aránya jelentősen megnőtt.

A helyzet súlyosságát a mentőakció volumene, összetettsége és a vietnami pénzügyi rendszerre gyakorolt potenciális hatásai miatt "példátlannak" minősítették.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Maika Elan/Bloomberg via Getty Images

Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH HEPA