Figyelmeztetés érkezett: a mesterséges intelligencia súlyosabb bankválságokat hozhat

Portfolio
A bankoknak számolniuk kell a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (Machine Learning, ML) alkalmazásából eredő kockázatokkal - közölte szerdán a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság a Reuters beszámolója szerint. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken.
AI in Business 2024
Hasonló témákról is szó lesz az AI in Business rendezvényünkön jövő kedden. Regisztráció és részletek itt!

Egyelőre megválaszolatlan kérdéseket láthatunk arra vonatkozóan, hogy a mesterséges intelligencia használata vagy a gépi tanulás (Machine Learning) alkalmazása a banki tevékenységben nettó pozitív vagy negatív hatással van a globális pénzügyi stabilitás szempontjából - mondta Pablo Hernandez de Cos, a Bank of Spain elnöke, aki a nemzetközi Bázeli Bankbizottság elnöke.

A fő üzenetem az, hogy a mesterséges intelligencia banki alkalmazása felvet fontos prudenciális és pénzügyi stabilitási kihívásokat. Ellenőrizetlenül hagyva az ilyen modellek potenciálisan felerősíthetik a jövőbeni bankválságokat

- tette hozzá de Cos washingtoni beszédében.

A digitális innováció tovább fogja erősíteni a határokon átnyúló és szektorok közötti pénzügyi összekapcsolódást, ami megköveteli a központi bankok és a szabályozó hatóságok közötti együttműködést, hogy megfelelő szabályozási alapot teremtsenek a mesterséges intelligencia és az ML használatának felügyeletére.

"Amikor a banki tevékenységről van szó, kritikus fontosságú, hogy a bankok előre látják és felügyelik az AI/ML által jelentett kockázatokat és kihívásokat - mind mikro-, mind makroszinten -, és beépítsék azokat a mindennapi kockázatkezelési és irányítási intézkedéseikbe" - jelentette ki de Cos. A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság hamarosan közzéteszi átfogó jelentését ezzel kapcsolatban.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF