Fű alatti titkos fizetésekkel üzletel Kína az oroszokkal
Bank

Fű alatti titkos fizetésekkel üzletel Kína az oroszokkal

Portfolio
Az Egyesült Államok szankciók egész sorát vetette ki Oroszországra és orosz szervezetekre azóta, hogy az ország 2022-ben megszállta Ukrajnát. Washington Kínát Moszkva háborús erőfeszítései "működtetésével" vádolja, és azzal fenyegetőzik, hogy a kínai bankokat is szankciós listára teszik, ha nem tartják be a szabályokat.

A kínai nagybankok vagy nagyon lassan, vagy egyáltalán nem hatják végre az orosz-kínai fizetési tranzakciókat, ezért a kínai vállalatok vagy kivonulnak az orosz piacról, vagy alternatív utakat keresnek a pénzmozgatáshoz. A múlt hónap óta a kínai bankok fokozták az Oroszországgal kapcsolatos tranzakciók ellenőrzését, vagy teljesen leállították az üzleti tevékenységüket, hogy elkerüljék, hogy az amerikai szankciók célkeresztjébe kerüljenek - mondták a források.

Egyes kínai vállalatok a határ menti kis bankokhoz és az olyan alternatív finanszírozási csatornákhoz fordulnak, mint a betiltott kriptopénzek vagy külöböző "radar alatti" pénzküldő szolgáltatások.

A hivatalos csatornákon keresztül egyszerűen nem lehet megfelelően üzletelni

- mondta Wang, egy kínai kereskedő, aki az orosz piacon aktív. A nagybankoknak most már napok helyett hónapokba telik, mire az Oroszországból érkező fizetéseket elszámolják.

Az egyik nagy állami tulajdonú bank egyik vezetője azt mondta Wangnak, hogy a hitelező aggódik az orosz tranzakciókkal kapcsolatos esetleges amerikai szankciók miatt. A szankciók kockázatának csökkentése érdekében szigorították az Oroszországgal kapcsolatos vállalkozások ellenőrzését.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, miután pénteken Pekingben öt és fél órán át tanácskozott Vang Ji kínai csúcsdiplomatával, azt mondta, hogy "komoly aggodalmát" fejezte ki amiatt, hogy Peking "támogatja Oroszország brutális agressziós háborúját Ukrajna ellen".

A kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: "Kína nem fogad el semmilyen törvénytelen, egyoldalú szankciót. A Kína és Oroszország közötti normális kereskedelmi együttműködést nem zavarhatja meg semmilyen harmadik fél."

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
otp