Negyedévet ismételt a Raiffeisen, a nyereség felét még mindig Oroszország hozza
Bank

Negyedévet ismételt a Raiffeisen, a nyereség felét még mindig Oroszország hozza

Portfolio
Az egy évvel korábbihoz nagyon hasonló, 664 millió eurós konszolidált nyereséget ért el az első negyedévben a Raiffeisen Bank International (RBI) a kockázati költségek több mint 90%-os visszaesése mellett. Ebből a nyereségből az orosz tevékenység még mindig 326 millió eurót, a magyar 54 millió eurót hozott. A részvényárfolyam a bécsi tőzsdén jelenleg 0,5%-os emelkedést mutat.
A Raiffeisen több vezetője is beszélni fog a Portfolio közelgő Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

A kamatbevételek Közép- és Délkelet-Európában megfigyelt növekedésének köszönhetően 70 millió euróval, 1 455 millió euróra emelkedett a bank nettó kamatbevétele. A szlovák piac hozta +25 millió euróval a legnagyobb növekedést, főként az ügyfélhitelekből származó kamatlábak emelkedésének és a jegybanknál elhelyezett betétekből származó magasabb bevételeknek köszönhetően. A bankcsoport nettó díj- és jutalékbevételei ugyanakkor 297 millió euróval 669 millió euróra csökkentek, elsősorban az orosz piac miatt, ahol 287 millió eurós volt a visszaesés - közölte a társaság.

Eközben a bank kockázati költségei jelentősen csökkentek, a pénzügyi eszközök értékvesztése 25 millió euró volt, ami az egy évvel korábbi 301 millió eurótól jócskán elmarad. A nemteljesítő hitelek (stage3) esetében ugyanakkor a nettó értékvesztés mértéke 92 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 63 millió euróval, ebből 66 millió eurót a vállalati ügyfelek fel fennálló követelésekre számolt el a bank, elsősorban Oroszoroszágban.

A bankcsoport CET1 tőkearánya az első negyedéves eredményekkel együtt 17,3 százalékot tett ki március végén, az orosz leánybank dekonszolidálásával ez 14,6 százalék lenne, még mindig jóval a szabályozói követelmények fölött. A bank ügyfélhitelállománya 4,9 milliárd euróval, vagyis 5%-kal, ügyfélbetétállománya 3%-kal csökkent 12 hónap alatt, előbbi nagy mértékben az orosz leánybank 2,3 milliárd eurós ügyfélhitel-állománycsökkenésével magyarázható.

A bank az EKB-nak az orosz leánybank mielőbbi leválasztására vonatkozó elvárása miatt az orosz és a fehérorosz piac nélküli várakozásait közölte:

  • 2024-ben a bankcsoport nettó kamatbevétele várhatóan 4,0 milliárd euró körül lesz, a nettó díj- és jutalékbevétel 1,8 milliárd euró körül alakul,
  • a bankcsoport az ügyfélhitelek 3-4 százalékos növekedésére számít,
  • a 3,3 milliárd euró körüli általános igazgatási költségek figyelembevételével idén 52% körül lehet a költség/bevétel arány,
  • a kockázati költségek aránya - a fedezetek felhasználása előtt - várhatóan 50 bázispont körüli lesz,
  • a konszolidált sajáttőke-arányos megtérülés 2024-ben várhatóan 10 százalék körül lesz, év végére pedig 14,6 százalék körüli CET1 tőkearányt várnak,
  • az osztalékra vonatkozó bármilyen döntés a csoport tőkehelyzetén alapul majd, Oroszország figyelembevétele nélkül.

Az RBI jól kezdte a 2024-es pénzügyi évet. A jövedelem alakulása összhangban van a mi várakozásainkkal. A kockázati költségek csökkenése nagyon örömteli"

- nyilatkozta Johann Strobl vezérigazgató. Az orosz banki kitettség leépítését szolgáló Strabag-dealről is jelzést adott a bank: alapos kockázatelemzést folytatnak a tranzakció megvalósításáról.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
A Raiffeisen több vezetője is beszélni fog a Portfolio közelgő Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
exim