Így kerüld el a lehúzós kártyás pénzváltást külföldön
Bank

Így kerüld el a lehúzós kártyás pénzváltást külföldön

Portfolio
A jegybank a tudatos bankkártyahasználatra hívja fel a figyelmet a nyári utazások során, többek között abban segítenek, hogyan kerüljük el a drágább kártyás devizaváltást és hogyan cselezzük ki a csalókat. A legforróbb payment trendekről a Portfolio Financial IT rendezvényén is szó lesz, részletek itt!

A hazai kibocsátású bankkártyák külföldön is érvényesek, egyúttal a legkényelmesebb - a készpénzhez képest előnyösebb - fizetési eszköznek számítanak - közölte az MNB. Ha már az utazás előtt tudjuk, hogy bizonyos költségeket csak készpénzben lesz módunk kiegyenlíteni, feltétlenül tájékozódjunk arról, hogy a készpénzfelvételnek milyen költségei vannak az adott országban, s arról is, hogy hogyan tudunk pénzt felvenni a külföldi ATM-ből. Utazás előtt bankkártyánk kapcsán célszerű megtenni néhány óvintézkedést, például mindig jegyezzük fel azt a telefonszámot, amely segítségével a kártyánkat szükség esetén külföldről is letilthatjuk. A legtöbb országban – hazánkhoz hasonlóan – a kártyás fizetés díjmentes, de a készpénzfelvételnek a hazainál magasabb költsége lehet.

A nyaralás alatt se feledkezzünk meg arról, hogy a kiberbűnözők számára sajnos nincs határ. Az interneten csak megbízható kereskedelmi szolgáltatók oldalán célszerű megadni bankkártya-adatainkat, hiszen az MNB-hez érkezett több ügyféljelzés szerint ismert utaztatási társaságok külföldi autókölcsönzési vagy szállásadói partnereihez kötődő ügyleteknél digitális bankkártya-csalási kísérletek fordulhattak elő.

Noha egyes ügyfelek kizárólag a jól ismert szolgáltatók felületén adták meg a kifizetéshez szükséges bankkártya-adataikat, mégis (a szolgáltatás sikeres igénybevétele után, pl. külföldi utazásukról hazatérve) azt tapasztalták, hogy további, nagyobb összegeket próbáltak leemelni számlájukról. E kibercsalások ellen célszerű korlátozni bankkártyánk vásárlási-, készpénzfelvételi limitjeit. Emellett érdemes igénybe venni a kártyás tranzakciókról azonnali jelzést küldő felugró ablakos vagy sms-értesítési szolgáltatást. Internetes vásárlásnál a bankkártya PIN-kódját még kérésre sem szabad megadni, hiszen arra csak az ATM-eknél, POS-termináloknál van szükség. Az üdülés alatt lehetőleg kerülendők a nyilvános WiFi-hálózatok, inkább használjuk mobilnet-keretünket, még a szállodában is.

Külföldi tranzakcióknál döntésünktől függően lehetőség van helyszíni átváltásra (ún. dinamikus deviza-, illetve valutaváltásra, DCC) is, ha a POS-terminál vagy ATM felkínál ilyet. Ilyenkor a vásárlást vagy készpénzfelvételt a külföldi helyszínen is forint alapon végezhetjük el (a tranzakcióval egyidejűleg látjuk a számlánkról levonandó fix forintösszeget).   Az alkalmazott árfolyam – melyről az ATM-en és az értékesítés helyén (például a kasszánál, digitális formában a POS terminálon, illetve online vásárlás esetén a képernyőn) is tájékoztatást kell kapnunk – általában kedvezőtlenebb a fogyasztónak, emellett az üzemeltető külföldi szolgáltató is díjat számíthat fel.

A helyszíni átváltással kalkulált forintösszeget nem kötelező elfogadni: dönthetünk úgy is, (a választási lehetőséget a szolgáltatóknak az ATM vagy POS kijelzőjén is jól láthatóan meg kell jeleníteniük), hogy a vásárlás vagy készpénzfelvétel ellenértékét az adott ország helyi pénzében fizetjük ki. Ekkor a tranzakció forintra átszámítása és bankszámlára terhelése a (jellemzően kedvezőbb árfolyamú) „hagyományos” kártyatársasági és banki átváltással történik.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
K&H 8