Ritkán látunk ilyen ellenséges felvásárlási kísérletet a bankszektorban, jó eséllyel ez is meghiúsul
Bank

Ritkán látunk ilyen ellenséges felvásárlási kísérletet a bankszektorban, jó eséllyel ez is meghiúsul

Portfolio
A spanyol kormány ellenzi az ország második legnagyobb bankjának, a BBVA-nak a nála kisebb versenytársára, a Sabadellre tett ellenséges felvásárlási ajánlatának a megvalósítását - közölte Carlos Cuerpo gazdasági miniszter a Reuters szerint csütörtökön. A hír azt valószínűsíti, hogy a BBVA kísérlete hiábavaló, ennek megfelelően a BBVA részvényárfolyama 6%-os eséssel reagált eddig, miközben a Sbadellé 3%-ot emelkedett csütörtökön.

A spanyol törvények értelmében a gazdasági minisztériumnak jogában áll megakadályozni egy bank bármilyen fúzióját vagy felvásárlását. A kormánynak hat hónapja van a döntésre, miután konzultált a szabályozó hatóságokkal, köztük a Spanyol Nemzeti Bankkal és az értékpapír-felügyeleti hatósággal (CNMV).

A BBVA, Spanyolország második legnagyobb bankja csütörtökön 12,23 milliárd eurós felvásárlási ajánlatot nyújtott be közvetlenül a Sabadell részvényeseinek, miután a bank igazgatótanácsa a hét elején elutasította az ajánlatot ugyanilyen feltételekkel.

Cuerpo szerint a kormány úgy véli, hogy a két bank egyesülése potenciálisan káros hatással lenne a spanyol pénzügyi rendszerre, és hasonlóan rossz hatással lenne a munkahelyekre és az ügyfelekre is. Carlos Torres, a BBVA elnöke szerint viszont az egyesült egység egy nagyobb adóalap megképzésével és egy erősebb európai szereplő létrehozásával fellendítené a spanyol gazdaságot.

Érzékeny kérdés lenne a fúzió Katalóniában, ahol a két bank működése a legnagyobb átfedésben van egymással. Itt vasárnap regionális választásokat tartanak, és a szakszervezetek, egyes helyi pártok máris aggodalmukat fejezték ki az esetleges fúzió hatása miatt, amely szerintük munkahelyek megszűnését és bankfiókok bezárását jelentené a régióban.

E hírek azt valószínűsítik, hogy a BBVA kísérlete hiábavaló, ennek megfelelően a BBVA részvényárfolyama 6%-os eséssel reagált eddig rájuk, miközben a Sbadellé 3%-ot emelkedett csütörtökön.

bbva2

Címlapkép forrása: Angel Garcia/Bloomberg via Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jelzálog