Portfolio signature

Semmi különös, csak újabb rekordok az OTP-nél

A vártnak megfelelő bevételt, de valamivel magasabb profitot szállított az OTP. Az adózott eredmény új első negyedéves csúcsot ért el, ebben szerepe volt annak is, hogy minden külföldi leánybank nyereséges volt, a külföldi bankok a profit háromnegyedét adták. Az alapfolyamatokban nincs változás, a menedzsment nem is változtatott a márciusban kiadott előrejelzésein.

Nagyot nőtt az OTP

Az elemzői várakozásoknak megfelelő bevételről és működési eredményről, de magasabb profitról számolt be ma közzétett első negyedéves gyorsjelentésében az OTP. A fontosabb eredménysorokon szinte telibe találták az elemzők a bank számait, viszont a várt 20 milliárd forint kockázati költség helyett 7 milliárd forint pozitív tétel szerepel, emiatt lett 8 százalékkal magasabb a profit, mint amire az elemzők számítottak.

A bank eredménye újra nagyot nőtt: a bevételek 28, a működési eredmény 40, a profit pedig 23 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Fontos változás: a bank az idei első negyedévtől kezdve új módszertan szerint teszi közzé a számait, ez az eredménykimutatás több sorát is érinti (a mérlegtételeknél nincs változás). A legmarkánsabb hatás a korrekciós tételeknél van, ahol az új módszertan szerint csak a goodwill értékvesztést és az akvizíciók közvetlen hatását emelik ki, a többi, korábban bemutatott korrekciós tétel abban a földrajzi vagy üzleti szegmensben kerül kimutatásra, ahol felmerült. A legnagyobb tételek, a magyar pénzintézeti különadó és az extraprofit adó már nem a korrekciós tételek, hanem az OTP Core és Merkantil Csoport társasági adó során kerül bemutatásra, a kamatstop várható hatása és az orosz állampapírokra képzett értékvesztés hatása a kockázati költség soron jelenik meg. A grafikonjainkon az új módszertan szerinti számokat szerepeltetjük.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés