Hitelezési fordulat előtt a kereskedelmi bankok
Bank

Hitelezési fordulat előtt a kereskedelmi bankok

Portfolio
A bankrendszer kész a hitelezésre, a képessége és a készsége is megvan erre. Összességében pozitív a kép a vállalati hitelpiacon, a kiskereskedelem bővülése, az új autók eladásának növekedése, a jegybanki alapkamat csökkenése, a reálbérek növekedése be fog gyűrűzni a vállalati oldalon, a vállalati hitelkereslet nőni fog - fejtette ki Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese Hitelezés 2024 konferenciánkon.

"Hitelezési fordulat előtt a kereskedelmi bankok" címmel tartott előadást Szabó Levente, melyben kifejtette, hogy 2023-ban a vállalti hitelezés dinamizmusa csökkent, ez minden finanszírozási formára igaz volt. 6 százalékot bővült tavaly a vállalati hitelezés, ami csökkenést jelent a dinamikát tekintve, de ez az EU-ban 3-3,5 százalék körül mozog ez a növekedés. Nominális értékben ezt meghaladta, ha reálértelemben nem is.

A gazdasági- és kamatkörnyezet befolyásolta a hitelezési struktúrát, a forinthitelek iránti kereslet csökkent, aki tehette, devizafinanszírozás felé fordult, az exportbevétellel bíró vállalatok, a természetes fedezettséggel rendelkezők tettek így. Tavaly az év egészében a támogatott hitelek voltak a fókuszban. Ám idén már a 6-6,5 százalék közötti BUBOR sáv már egy normális banki marzzsal egy működő gazdaságban kezelhető, az EURIBOR és a BUBOR közötti olló zárul, újra nőhet a forint hitelek iránti kereslet.

Az első negyedévben nem történt fordulat, de az év második felében, negyedik negyedévében várható a hitelezésben a fordulat.

A bankrendszer kész a hitelezésre, a képessége és a készsége is megvan erre, tavaly a visszafogott hitelezés és a jövedelmezőség miatt a bankrendszer tőkeereje javult, ez nem akadály a hitelpiac növekedése előtt. A 80-20%-os hitel betét arány egészségesnek mondható, önfinanszírozó a bankrendszer. A nem teljesítő hitelek aránya 3 százalék alatt van, a bankrendszer stabil és egészséges, nincs akadálya a hitelezésben a sokkal dinamikusabb szerepvállalásnak.

A vállalati szektor nem számít eladósodottnak, a GDP-arányos eladósodottság az EU-s átlag altatti, a jelenleg stagnáló hitelfelvételi dinamizmus megfordulhat. Jó hír, hogy a hitelfeltételek enyhülnek, a bankrendszer kész arra, hogy a hiteleket nyújtsa. A vállalti hitelfelvételi kedv is javuló tendenciát mutat, a hitelkereslet emelkedni fog, a beruházási hitelek iránti kereslet nagyobb mértékben fog növekedni, mint a forgóeszközhitelek iránti kereslet. A bankrendszer növekedést vár a vállalati oldalon, valószínűleg a második félévben, a negyedik negyedévben lesz ez látható.

Az elhalasztott beruházásokat bepótolják a cégek, a gazdaság újraindulásakor nagyobb lesz a hitelfelvételi kedv. A lakáspiacon pozitívumokat látni, a tranzakciók száma 10 százalékot növekedett a tavalyi, viszonylag alacsonyabb bázisról. A fejlesztők elindultak, főleg a tőkeerős vállalatok. A kiskereskedelem bővül, a reálbérek emelkednek. Idén az idegenforgalmi növekedés robosztusabb lesz, a járműipar még nem állt teljesen talpra, de az új autó eladások növekednek. Szabó Levente szerint összességében pozitív a kép.

Hitelezés 2024 konferenciánkról ebben a cikkünkben tudósítunk a nap folyamán:

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1369127419