Olyan banki csalás indult, hogy már az ügyészség is lépett
Bank

Olyan banki csalás indult, hogy már az ügyészség is lépett

Portfolio
Az ügyészség vádat emelt egy ukrán férfi ellen, aki az internetes hirdetőket megkárosítva adathalászattal megszerzett bankkártyaadatokkal vette fel a megtévesztett sértettek pénzét debreceni bankautomatákból. Az elmúlt időszakban sokan találkozhattak hasonló átveréssel.

A vádirat szerint az ukrán férfi 2022 februárjában költözött a családjával Csehországba, ahol megismerkedett egy szintén ukrán férfival, aki színlelt vásárlási szándékkal jelentkezett különböző internetes oldalakra, és a szállítás lebonyolítására hivatkozva adathalász levelet küldött a hirdetőknek. A hirdetők a futárszolgálat vagy bank oldalához hasonlító weboldalon megadták a bankkártyaadataikat, amikkel az elkövetők mobiltelefonok fizetési fiókjába táplálták és bankautomatákból készpénzt vettek fel a sértettek számláiról.

Az ukrán férfi munkát ajánlott a vádlottnak, akinek a feladata volt, hogy egy hétre Debrecenbe utazzon és a megkapott mobiltelefonokra feltöltse az elkövetők által megszerzett és részére továbbított bankkártyaadatokat, majd bankautomatákból különböző pénzösszegeket vegyen fel. A vádlott 2023. augusztus 12-én Magyarországra is utazott, majd augusztus 13-16. között, négy napon keresztül 40 sértett bankkártyaadatait használva, összesen több mint ötmillió forintot vett fel különböző debreceni ATM-ekből.

Több sértett is panaszt tett az automatákat üzemeltető banknál, munkatársaik felismerték a vádlottat és értesítették a rendőröket, akik a férfit az egyik automatánál elfogták és őrizetbe vették. A vádlott jelenleg is letartóztatásban van, két további személy felelősségét pedig külön büntetőeljárásban vizsgálják.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett 40 rendbeli csalás bűntettével és pénzmosás bűntettével vádolja. A vádirat tartalmazza, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerése esetén őt 2 év börtönbüntetésre ítélje, 5 évre utasítsa ki Magyarország területéről, továbbá rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, az elkövetéshez használt mobiltelefonokat pedig kobozza el.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1369127419