Virág Barnabás: a magyarok egy része egyszerűen nem akar hitelt felvenni
Bank

Virág Barnabás: a magyarok egy része egyszerűen nem akar hitelt felvenni

Portfolio
Komoly növekedési tartalékai vannak a magyar hitelpiacnak, hiszen a sereghajtók között vagyunk a GDP-arányos hitelpenetráció szempontjából az Európai Unióban – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Portfolio keddi Hitelezés 2024 konferenciáján tartott előadásában. A mögöttes okok között említette, hogy a lakosság egy része ódzkodik a hitelfelvételtől, és azt is, hogy a hitelezett vállalatok köre alig változik. Az első félév végére 6,75 - 7,00 százalékra várja az alapkamatot az MNB.

Virág Barnabás előadásában a hitelpiaci kilátásokról és a monetáris politikáról is beszélt:

 • A 2022-2024 eddigi időszakában a gazdaságpolitika legfontosabb feladata a stabilitás megőrzése volt, ezen a területen nagy fejlődést sikerült elérni 2023 folyamán. Idén a fenntartható növekedési pályára való visszaállás lesz a fő feladat.
 • Sikerült az inflációt gyorsan leszorítani, nemzetközi összehasonlításban is. Idén a magyar infláció visszatért a régiós középmezőnybe, és jó esély van arra, hogy a következő hónapokban is ezt a pályát lássuk.
 • Nem dőlhetünk azonban hátra, az árstabilitás elérése érdekében folyamatos erőfeszítések kellenek. A külső környezet gyorsan változik, a belső folyamatok között pedig a szolgáltató szektor magas inflációját emelte ki, mint negatív tényező. Itt a visszatekintő árazást nevezte meg a magas infláció okaként, ez adja a szolgáltatói szektor inflációjának harmadát.

A rövid távú szempontokat értem, a jelenséget megérteni azonban már nehezebb. Minél gyorsabban hagyjuk el a visszatekintő árazás káros gyakorlatát, annál gyorsabb lesz a gazdasági fejlődés.

 • Ez nem csak magyar specifikus jelenség, az alacsony infláció helyreállítása sokkal inkább egy maratonfutás, mintsem egy villámparti – tette hozzá.
 • Magas inflációs közeg felől érkezünk, az inflációs várakozások csak lassan alkalmazkodnak, így fontos a várakozásokat újból alacsony szinten lehorgonyozni. Ha tartósan alacsony lesz az infláció, tartósan beindul a fogyasztás, és így lesznek beruházások is.
 • Visszatértek a pozitív reálkamatok azzal, hogy csökken az alapkamat. A cél, hogy a piaci alapú hitelezés helyreálljon az év folyamán. A lakossági szegmensben ennek már vannak jelei. A finanszírozási kondíciók leginkább a kockázati feláraink további szűkítésével javíthatók.
 • Több mint 20 éve dolgozik a jegybankban, de a mostanihoz hasonló bizonytalanság még nem volt tapasztalható az amerikai kamatpolitikát illetően. Különösen a rövid oldallal kapcsolatan nagy a bizonytalanság, a hosszú hozamokról erősebb a piaci konszenzus. Fel kell készülni arra, hogy a hosszú oldali hozamok normalizációja nem lesz olyan erőteljes, mint a rövid oldali.
 • Nekünk a saját ügyeinkre kell figyelnünk egyre inkább: egyre hangsúlyosabb lesz az, hogyan tudjuk a kockázati felárainkat csökkenteni.
 • Az első félév végére 6,75 - 7,00 százalékra várja az alapkamatot az MNB, az árstabilitás mellett a pénzügyi piaci stabilitás megőrzése változatlanul kiemelt szempont lesz a monetáris politikában.
 • A Fed és az EKB között várható divergencia különösen óvatosságra int, az év második felében a kamatcsökkentések lehetősége korlátozottabbá válik.
 • A hitelezésben a lakáshitelek kamatfelára gyakorlatilag nulla, nagyon effektív volt az önkéntes THM-plafon, miközben a vállalati kamatfelárak kevésbé szűkültek, a historikus szintekhez képest a kamatfelárak kissé még emelkedtek is.
 • Kifejezetten a kis összegű vállalati hitelek esetében a kamatok nem követték le olyan mértékben a BUBOR csökkenését, mint ahogy az a jegybanki kamat változásából következett volna.  
 • A vállalati beruházási döntések esetében a legfontosabb tényező továbbra is a keresleti tényezők alakulása. A vállalatok továbbra is a régiós átlagot jelentősen meghaladó likvideszköz-állománnyal rendelkeznek, így nem a forráshiány jelenti a vállalati beruházások és a termelés beindulásának a gátját.

A magyar gazdaság hitelpenetrációja változatlanul alacsony, az egyik legalacsonyabb Európában, és a trend nem mutat növekedést, a GDP arányában mindössze 30% a magánszektor banki hitelállománya.

 • A háztartási szektor eladósodottsága Romániát megelőzve az EU-rangsor utolsó előtti helyén áll. Ugyanakkor a jövedelemarányos és a hitelfedezeti mutató azt mutatja, hogy nincsenek kifeszítve a háztartások az eladósodottság szempontjából.
 • Felméréseik alapján jelentős a magyar családok hitelaverziója is, a háztartások jelentős része lehetőség szerint kerüli a hitelfelvételt. Ráadásul a kamatok is magasabb szinten vannak, a régiós átlagos állampapírhozamokhoz képest historikusan mintegy 200 bázisponttal vagyunk feljebb.
 • A vállalati oldalon kicsivel magasabb a hitelpenetráció, ugyanakkor alig változik a hitelezett vállalatok köre, nagyjából 110 ezer vállalatot hiteleznek a bankok.
 • Komoly növekedés tartalékok vannak a magyar hitelpiacon. Hogy ezt kihasználjuk, még több versenyképes hazai vállalatra van szükség (strukturális jellegű gazdaságpolitikai feladat), adatreformra van szükség, a támogatott hitelprogramokat nagyon célzottan érdemes alkalmazni, az inflációs cél fenntartható eléréshez a szigorú monetáris politikára van szükség, fegyelmezett fiskális politika mellett.

Tudósításunk a Hitelezés 2024 konferenciáról:

Címlapkép forrása: Mónus Márton / Portfolio

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz moszkva gazdaság