Újabb amerikai fenyegetést kapott a Raiffeisen, esik az árfolyam
Bank

Újabb amerikai fenyegetést kapott a Raiffeisen, esik az árfolyam

Portfolio
Írásban figyelmeztette a Raiffeisen Bank Internationalt az amerikai pénzügyminisztérium, hogy korlátozhatják az amerikai pénzügyi rendszerhez való hozzáférését az osztrák bankcsoport oroszországi ügyletei miatt - állítja a Reuters levelezésre rálátó forrása. Bár úgy tűnik, egy olyan ügylet miatt fejezte ki aggodalmát az USA, amelytől időközben elállt a Raiffeisen, a bankcsoport részvényárfolyama 2,1%-os csökkenéssel reagált eddig a hírre a bécsi tőzsdén.

A hírügynökségi beszámoló szerint május 6-án Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes levelet küldött a Raiffeisennek, amelyben aggodalmát fejezte ki a bankcsoport oroszországi „terjeszkedésével”, valamint egy 1,5 milliárd dolláros üzlettel kapcsolatban - mondta a névtelenséget kérő személy a hírügynökségnek.

Bár az Oleg Gyeripaszkához kötődő Strabag-üzletet, amelyre a levél utal, és amellyel az oroszországi kitettség csökkentése lett volna a Raiffeisen célja, a bankcsoport már napokkal a levél megérkezése után elvetette, a forrás szerint az amerikai pénzügyminisztérium továbbra is aggályosnak tartja a Raiffeisen oroszországi üzleteit.

A figyelmeztetés a Reuters szerint az eddigi legerősebb az Oroszországban működő legnagyobb nyugati bank számára, és egy hónapok óta tartó washingtoni nyomásgyakorlást követ.

A Raiffeisen szóvivője a hírügynökség megkeresésére hangsúlyozta, hogy a bankcsoport elállt a Strabag-üzlettől, és nem kötött semmilyen hasonló ügyletetet. Szerinte a Raiffeisen "jelentősen csökkentette" az oroszországi tevékenységét, és széles körű intézkedéseket hozott a szankciókból eredő kockázatok mérséklésére.

Az RBI tovább dolgozik orosz leányvállalatának dekonszolidálásán.

- mondta a szóvivő a Reutersnek. A bank orosz leánybankjának a hitelállománya egyébként a korábbi 13,7 milliárd eurós csúcsról mára 5,8 milliárd euróra olvadt.

A levélben Adeyemo, az amerikai pénzügyminisztérium második legmagasabb rangú tisztviselője a forrás szerint úgy fogalmazott, hogy a Raiffeisen terjeszkedése ellentmondana az RBI által a pénzügyminisztérium számára adott biztosítékoknak, miszerint megpróbálják felszámolni az oroszországi tevékenységüket.

Adeyemo figyelmeztetett, hogy a bankcsoport lépései növelik annak kockázatát, hogy a pénzügyminisztériumnak intézkedéseket kell hoznia az amerikai pénzügyi rendszerhez való hozzáférés korlátozására, mivel aggályos, hogy a Raiffeisen magatartása veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: (c) Copyright 2018, dpa (wwwdpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-1369127419