Figyelmeztetnek a szakértők: újabb kockázattal kell szembenéznie a bankoknak
Bank

Figyelmeztetnek a szakértők: újabb kockázattal kell szembenéznie a bankoknak

Portfolio
A mesterséges intelligencia rohamos terjedése fokozni fogja a bankok függőségét a nagy amerikai technológiai cégektől, amely új kockázatokat jelent szektor számára. Az európai banki vezetők szerint a számítási kapacitás igénye miatt elkerülhetetlen a technológia alkalmazása - számolt be a Reuters.
A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

Az utóbbi években a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése jelentős hatást gyakorolt a pénzügyi szektorra. A technológia alkalmazása nemcsak a csalások és pénzmosás felderítésében bizonyult hatékonynak, hanem új lehetőségeket is megnyit meg a bankok számára.

Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT chatbot 2022-es debütálása óta folyamatosan nő az érdeklődés az AI iránt, és egyre több pénzintézet vizsgálja a generatív AI alkalmazási lehetőségeit.

Egy amszterdami fintech konferencián azonban több európai banki vezető is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztéséhez szükséges számítási teljesítmény miatt a bankok egyre inkább néhány nagy amerikai technológiai szolgáltatóra lesznek kénytelenek támaszkodni.

Bahadir Yilmaz, az ING mesterséges intelligenciáért felelős vezetője szerint ez a függőség komoly kockázatokat rejt magában.

"Mindig szükség lesz a nagy tech cégekre, mert néha hatalmas gépi teljesítmény szükséges ezekhez a technológiákhoz. Egy bank számára nem igazán kivitelezhető, hogy saját maga építse meg ezt az infrastruktúrát"

- mondta Yilmaz.

A brit szabályozók már tavaly javaslatot tettek arra, hogy korlátozzák a pénzügyi cégek külső technológiai szolgáltatóktól való függőségét.

Az olyan óriáscégek, mint a Microsoft, Google, IBM és Amazon dominanciája komoly veszélyeket rejthet magában: egyetlen felhőalapú számítástechnikai vállalatnál fellépő probléma számos pénzügyi intézmény működését béníthatja meg.

Az amszterdami konferencián bemutatott innovációk között szerepelt például az ING új AI alapú chatbotja is, amely jelenleg az ügyfélszolgálati beszélgetések 2,5%-át kezeli. Bahadir Yilmaz szerint azonban egy éven belül akár az ügyfélszolgálati beszélgetések felét vagy annál is többet átvehet majd ez a chatbot.

"Rengeteg lehetőséget látunk az elemzés és információk nyomon követése terén, amit a bankárok nagyon szeretnek csinálni..."

- mondta Arthur Mensch, a francia Mistral AI vezérigazgatója a technológia felhasználásáról.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
baba