Hatalmas kockázattal néznek szembe a bankok az AI-robbanás miatt
Bank

Hatalmas kockázattal néznek szembe a bankok az AI-robbanás miatt

Portfolio
A mesterséges intelligencia boom növeli a bankok függőségét a nagy amerikai technológiai cégektől, ami új kockázatokat jelent az ágazat számára - mondták európai banki vezetők.
A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

Banki vezetők egy e heti amszterdami konferencián aggodalmukat fejezték ki, hogy az AI-képességek fejlesztéséhez szükséges hatalmas számítási kapacitás miatt a bankok még inkább néhány nagy technológiai szolgáltatóra fognak támaszkodni.

Az ING egyik AI területért felelős vezetője a Reutersnek elmondta, hogy várhatóan "a jövőben egyre inkább" a nagy tech cégekre támaszkodnak majd az infrastruktúra és a gépek tekintetében.

"Mindig szükség lesz rájuk, mert hatalmas az a számításai teljesítmény, ami ezekhez a technológiákhoz szükséges. Egy bank számára pedig nem igazán kivitelezhető, hogy megépítse ezt az infrastruktúrát" - mondta.

A bankok kisszámú technológiai vállalattól való függősége "az egyik legnagyobb kockázat" - tette hozzá a szakember, hangsúlyozva, hogy az európai bankoknak biztosítaniuk kell, hogy tudjanak váltani a különböző technológiai szolgáltatók között, és el kell kerülniük az általa "vendor lock-in"-nek nevezett folyamatot.

A szabályozók aggódnak amiatt, hogy egyetlen felhőalapú techvállalatnál felmerülő problémák potenciálisan számos pénzügyi intézmény szolgáltatásait leállíthatják. Nagy-Britannia például tavaly szabályokat javasolt a pénzügyi cégek külső technológiai cégektől - például a Microsofttól, a Google-től, az IBM-től és az Amazontól - való nagyfokú függőségének szabályozására.

Az Európai Unió értékpapír-felügyelete a múlt héten az AI-ról szóló első nyilatkozatában azt mondta, hogy a bankok és a befektetési vállalkozások nem bújhatnak ki a felelősség alól, és jogi kötelezettségük az ügyfelek védelme, amikor AI-t használnak. Figyelmeztetett, hogy a technológia valószínűleg jelentős hatással lesz a lakossági befektetők védelmére is.

A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
baba