Rászálltak a gazdag ügyfeleik számláira a bankok a pénzmosási botrány után
Bank

Rászálltak a gazdag ügyfeleik számláira a bankok a pénzmosási botrány után

Portfolio
A Citigroup, a DBS Group és más bankok is fokozzák a gazdag ügyfeleik és potenciális ügyfeleik ellenőrzését Szingapúrban, hogy elkerüljék a tiltott pénzmozgásoknak való kitettséget, miután egy jókora pénzmosási botrányba keveredtek – írja az ügyet ismerő személyekre hivatkozva a Bloomberg.

Több intézmény privátbankárai is további képzésben részesülnek, hogy segítsék őket a pénzforrások elrejtésére használt trükkök kiszűrésében. Mindennek az előzménye, hogy egy kínai bűnözői csoport több mint 3 milliárd szingapúri dollár (2,23 milliárd dollár) online szerencsejátékból származó bevételt moshasson tisztára a szigetország legalább 16 pénzintézetén keresztül, több kiskaput kihasználva.

A szingapúri felügyelet nemrég fejezte be az ügyben érintett bankok egy részének helyszíni ellenőrzését. Azok a hitelezők, amelyek a legtöbbet üzleteltek a bűnözőkkel - betétszámlákon, hiteleken és más pénzügyi szolgáltatásokon keresztül -, várhatóan bírságokkal és más büntetőintézkedésekkel néznek szembe a pénzügyi felügyelet részéről, miután a vizsgálat lezárul - mondták egyes források.

Miután a pénzmosási ügy 2023 augusztusában nyilvánosságra került, a szingapúri kormány tárcaközi bizottságot hozott létre a pénzmosás elleni rendszer felülvizsgálatára és a védelem megerősítésére olyan ágazatokban, mint a pénzintézetek, az ingatlanügynökök és a nemesfém-kereskedők.

A hatóságok által lefoglalt eszközök között készpénz, aranyrudak, ékszerek, autók, valamint lakó- és kereskedelmi ingatlanok voltak. Mind a 10 vádlott bűnösnek vallotta magát, és 13-tól 17 hónapig terjedő börtönbüntetésre ítélték őket. További 17 ember ellen folyik nyomozás, akik továbbra is szabadlábon vannak.

A felügyelet több bank telephelyén is ellenőrzést tartott, és kikérdezte a bankok alkalmazottait, hogy feltárja a megfelelőségi ellenőrzések esetleges hiányosságait. Az ügyben résztvevő bankok nem csak betéteket fogadtak el: a bírósági dokumentumok szerint egyesek a bűnözők helyben bejegyzett vállalkozásainak nyújtottak kölcsönt, jelzáloghiteleket intéztek, vagy befektetésekkel segítették őket. A legtöbb eszközzel rendelkező bankok közé tartozik a Credit Suisse, a Citigroup helyi egysége, valamint a United Overseas Bank.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
baba