Berobbant a mesterséges intelligencia a magyar bankszektorba - Miről szól most a fintech forradalom?
Bank

Berobbant a mesterséges intelligencia a magyar bankszektorba - Miről szól most a fintech forradalom?

Portfolio
A bankszektor digitális transzformációjával kiemelten foglalkozó Financial IT konferenciánkat már 12. alkalommal rendezzük meg 2024-ben, a rendezvényen a banki felsővezetők, IT-döntéshozók, a top tanácsadók, fintech guruk és startupperek, illetve a legfontosabb banki IT-beszállítók vitatták meg a legforróbb banki IT-trendeket. A nagy múltú konferencián nem csupán a technológiai újdonságokkal, hanem a banki digitalizáció üzleti aspektusaival is részletesen foglalkoztunk, azaz a banki IT-költésektől kezdve a hatékonyságnövelésen keresztül a mesterséges intelligenciáig minden forró témáról szó volt a nap folyamán. A rendezvényen elhangzó fontosabb üzenetekről ebben a cikkünkben számoltunk be.
Megosztás

Több ezer cégnek kell készülnie a NIS2-re

Zala Mihály, az EY partnere előadásában a NIS2 uniós irányelv korai felkészülési szakaszának a kihívásairól és kockázatairól beszélt előadásában.  Nem kérdés, hogy a kiberbűnözés a legjövedelmezőbb a bűnözési formák közül adómentessége és anonimitása miatt, a kiberbűnözők bő 50%-a orosz ajkú, a legnagyobb kárvallott pedig az USA és az EU tagállamai együttesen – mondta. A károk mértéke egyes országokban a GDP több mint 20%-ára, a fejlett országokban mintegy 10%-ára rúg.  Személyes és technikai adatokra egyaránt utaznak a bűnözők, a védekezés technikai részére hívták életre annak idején a NIS-t, majd legutóbb a NIS2-t. (A pénzintézetek számára kitalált DORA jóval szigorúbb a NIS2-nél.) A NIS2 szabályozásban érintett cégek száma a 7000-8000-et is elérheti, de a többségük sehol sem tart még a felkészülésben. Bár a szükséges hazai rendeletek még nem jelentek meg, nincs z a felkészülés, amit ne érné meg megtenni a magas szankciók elkerülése érdekében – mondta Zala Mihály.

zala mihány ey
Megosztás

NIS2 és DORA - Új szintre lép a kiberbiztonság

A NIS2 (Network and Information Systems) az unió egységes kiberbiztonsági direktívája, melynek célja, hogy egységesek legyenek a kiberbiztonsági, a kockázatkezelési és a bejelentési kötelezettségek. A DORA (Digital Operational Resilience Act) pedig egy uniós rendelet a pénzügyi szektorra vonatkozóan. A NIS2 irányelvei arra vonatkoznak, hogy az Európai Unió egész területén tudatosan, kockázatelemzés alapján végezzék a cégek a tevékenységüket, emellett információbiztonsági és kiberbiztonsági követelményeket fogalmaz meg. A DORA célja az IKT technológiai követelmények megszilárdítása a pénzügyi szektorban, az IKT kockázatok csökkentése és az, hogy a pénzügyi rendszer minden résztvevője rendelkezzen a szükséges biztosítékokkal a kibertámadások és egyéb kokázatok mérséklésére – mondta el Piszker György, a Kontron Hungary Systems Architect Managere. Hozzátette, hogy a NIS2-ben a mikro- és kisvállalkozások nem, csak a közép és nagyvállalatok érintettek, a DORA-ban pedig elsősorban a pénzügyi intézmények. A NIS2-ben 2024 júniusában várható a végrehajtási rendelet megjelenése, a NIS2 szabályozásnak való megfelelést igazoló audit lefolytatását pedig 2025. december 31-ig kell megtenni. A DORA-ban a rendelet hatálybalépése 2023. január 16., és 2025. január 17-től kell kötelezően alkalmazni.

STA_5009
Megosztás

Súlyos kérdések: tényleg azt szeretnénk, hogy az AI döntse el a fizetésünket?

Rövid távon az emberek borzasztóan túlbecsülik az AI képességeit, közép távon viszont borzasztóan alul – hangzott el a Portfolio Financial IT 2024 konferenciájának záró szekciójában. A szakértők előadásából kiderült az is, hogy van egyfajta szigorúbb elvárása az AI-jal szemben az embereknek, és érzékenyebben is reagálunk a hibáira, mintha az ember hibázott volna. Szó esett arról is, hogy milyen változásokat hoz majd az EU MI-rendelete a piacon.

Súlyos kérdések: tényleg azt szeretnénk, hogy az AI döntse el a fizetésünket?
Megosztás

A compliance is automatizálható

Varga Eszter (Senior Solution Sales Advisor, Dun & Bradstreet) előadásában a compliance folyamatok automatizálásáról beszélt. A cég 97 országban saját irodával, a többi országban partnerekkel van jelen, a cégeket egy globális D-U-N-S számmal azonosítja, ami olyan, mint egy céges ujjlenyomat. A policyvezérelt kockázatmenedzsmentben az automatizáció maximalizálja az erőforrások hatékonyságát, a pontosságot, a gyorsaságot és a naprakész adatokat, ezzel szemben minimalizálja a manuális munkát az adatgyűjtésben, az átvilágítási folyamatokban és a partnerek monitorozásában. Része az adatgyűjtés, az átvilágítás, az értékelés és döntés, a monitoring, a riportolás, és mindez megalapozza a policy változásokat is. Az automatizáció a KYC folyamatban gyakorlatilag az end-to-end KYC értékelési folyamati lépések automatizációját jelenti, az együttműködés felmerülésétől a partnerség alatti folyamatos monitorozásig. Az eredmény az, hogy az emberi erőforrás a komplex, kétértelmű és bizonytalan esetek elemzésére dedikálható. A folyamat többi emberi beavatkozás nélküli része kitisztázható és a kockázati szint naprakészen követhető – mondta Varga Eszter.

STA_4942
Megosztás

Az MNB fraud ajánlása és a közelgő EU-s szabályok

Az élet minden területe digitalizálódik, ami a fizetésekre és a csalásokra is igaz. A leggyakoribb az adatlopás és az ügyfelek megtévesztése, ami nem csak magyar jelenség. A fizetésekkel kapcsolatos csalások számának növekedése egy globális trend, és sajnos magas az ügyfelekre terhelt kár aránya. 2023 negyedik negyedévében a kártyás visszaéléseknél a kár 71 százalékát, míg átutalásoknál 98 százalékát viselték az ügyfelek, ami az európai szabályozás revíziójának is fontos kérdése – mondta el előadásában Kajdi László, az MNB pénzügyi infrastruktúra és pénzforgalom fejlesztési osztály vezetője. Az MNB kiadott egy „fraud ajánlást”, azaz megkezdődik az MNB csalásmegelőzési ajánlásának szigorú számonkérése. 2025 márciusától az MNB elvárja, hogy a bankok valósidejű „fraud-monitoring” rendszereket működtessenek. Az ajánlás három szakaszban, 2024 januárjától fokozatosan lép hatályba. A jelenlegi PSD2-t felváltja a PSD3 és PSR rendszer, aminek célja a csalások visszaszorítása, a fogyasztóvédelmi és biztonsági előírások további fokozása. Új elemeként a bank nevében történő csaló hívásoknál bevezetnek valamiféle visszatérítési rendszert is, emellett ügyféledukáció, információmegosztás, megtérítési kötelezettség szigorítása, műveletmegfigyelési mechanizmusok szigorítása, valamint az IBAN – névadat összepárosításán alapuló ellenőrzés előírása is tervben van. Az új pénzforgalmi rendelettől iránymutatásokat, valós idejű visszaélésszűrő rendszert, a fizetési műveletek felfüggesztésének lehetőségét és a pénzforgalmi szolgáltatók közötti adatmegosztás fejlesztését várják.

STA_4895
Megosztás

Kéz a kézben járhat a DÁP és a banki digitalizáció

Bógyi Attila, a Magyar Bankszövetség munkacsoportjának elnöke előadásában arról beszélt, hogy legutóbb 2023 őszén tette közzé digitalizációs javaslatcsomagját a Magyar Bankszövetség, mégpedig 11 pontban. Ezt követően nem sokkal jelentette be a kormányzat a Digitális Állampolgárság Programot, amely sok szempontból éppen megoldást kínálhat a bankok felvetéseire. A bankok javasolják a hatékony és ingyenes ügyfél-azonosítási folyamat kialakítását a pénzmosás elleni törvény követelményeinek figyelembe vételével, az ügyfél-adatváltozások nyomon követésének egyszerűsítését, az elektronikus szerződéskötés és az elektronikus aláírás alapvetővé tételét, és a papír alapú kommunikáció teljes digitális útra terelésének a lehetővé tételét is. A digitális fogyasztási hitelezéshez azonban az alapok mellett további feltételek is szükségesek. Például a jövedelmi adatbázishoz való hozzáférés biztosítása a bankok számára nagy előrelépés lenne, emellett javasolják a bankok a hitelbírálatot támogató adatkörök bővítését, illetve kötelező pozitív Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) bevezetését is az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartás biztosítása mellett. A digitális jelzáloghitel-igénylés a következő lépcső, ehhez az elektronikus ingatlan-nyilvántartási eljárás gyorsabbá és olcsóbbá tétele, a statisztikai értékbecslés szélesebb körű alkalmazása, a támogatott hitelek alapján a közjegyzői szerződésminták egységesítése és az ingatlanok energetikai adataihoz való ingyenes hozzáférés biztosítási is szükséges. A DÁP a banki digitalizációt az eAzonosításban, az eAláírásban, az Adatmegosztásban, az ePosta szolgáltatásban és az életesemények megkönnyítésében egyaránt segíthetné – hangsúlyozta Bógyi Attila.

Bógyi Attila
Megosztás

Mit tud majd a Központi Visszaélésszűrő Rendszer?

A csalók ma már nem a bankokat, hanem a leggyengébb láncszemet, a felhasználókat támadják. A valósidejű fizetések óta nehezebb a tranzakciók visszahívása is. A megvalósuló Központi Visszaélésszűrő Rendszer segítségével, látva a tranzakciókat, könnyebb megmondani, hogy egy csalásnak mekkora a valószínűsége – mondta el előadásában Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO vezérigazgatója. Kiemelte, hogy ehhez új technológiákat is próbálnak bevezetni, amiben benne van a csalás kiszűréséhez használt szabályalapúság és a mesterséges intelligencia alkalmazása. A kiberbűnözők átlagosan 10 percenként próbálkoznak átutalásos csalással Magyarországon. A legkitettebb szektort a háztartások jelentik, és sajnos nagyon sokan be is dőlnek nekik. Értékét tekintve negyedévente 9 milliárd forintot tesznek ki a banki csalások. Az átutalásoknál a sikertelen visszaélések darabszáma sokkal nagyobb, mint a sikereseké, a banki rendszereknek sok csalást sikerül megállítaniuk, értékben viszont nincs nagy különbség. A csalók általában a számla feletti irányítást veszik át, volt példa arra, hogy személyi hitelt is vettek fel így. Tavaly 180 ezer kártyás visszaélés történt az országban, ami jóval magasabb szám, mint az átutalási csalásoké, de itt a csalási értékek kisebbek. Nemzetközi viszonylatban Magyarország az európai átlaghoz hasonló arányokat mutat. A fentiek javítása érdekében hálózatelemzéseket, ügyfélcsoportszintű elemzéseket, magatartás- és frekvenciavizsgálatokat végeznek, ami nem helyettesíti, hanem kiegészíti a banki biztonsági rendszereket. A Központi Visszaélésszűrő Rendszert szakaszosan vezetik be, 2025. július 1-től minden GIROInstant és bankon belüli tranzakció bekerül, majd 2026. július 1-től minden forint, 2027. július 1-től pedig a devizaalapú tranzakciók is – emelte ki a vezérigazgató.

Selmeczi-Kovács Zsolt
Megosztás

Gyűlnek a szögek a készpénz koporsójában, íme a részletek

Egyre erősebb és komplexebb a digitális fizetési ökoszisztéma Magyarországon, a legújabb felvonásként a Portfolio-n az MNB alelnöke által ma reggel bejelentett qvik nevű innováció alakíthatja át mindazt, ahogy fizetünk. A részletekről és a téma sok más vonatkozásáról a Portfolio Financial IT 2024 konferenciáján is szó esett kedden.

Gyűlnek a szögek a készpénz koporsójában, íme a részletek
Megosztás

Elveszi az AI a munkánkat? Most tiszta vizet öntenek a pohárba a magyar szakértők

A generatív AI egy olyan téma, amit most még mindenki csak tanul, de a következő 2-10 évben fundamentálisan fogja megváltoztatni a munkavállalók feladatait – hangsúlyozta Janza Ákos, az MSCI ügyvezető igazgatója a Portfolio Financial IT 2024 konferenciáján tartott előadásában. Az előadást követő panelbeszélgetésben a szakértők arra az égető kérdésre is keresték a választ, hogy az AI valóban elveszi-e a munkákat, és melyek azok a munkakörök, ahol erre a legnagyobb esély van.

Elveszi az AI a munkánkat? Most tiszta vizet öntenek a pohárba a magyar szakértők
Megosztás

Kiberbiztonsági trendek 2024-ben

Wittinghoff Dániel (Mastercard) előadásában kifejtette, hogy csak idén Magyarországon már 4 olyan call centert füleltek le, amelyben nagyüzemben foglalkoztak az alkalmazottakkal adathalászattal, csalásokkal. Az egyik ilyen call centerben a gyanúsítottak száma a 100-at meghaladta, 14 ezer áldozatot vertek át és 275 millió forintos kárt okoztak. Ám a Mastercard még nem publikált friss kutatása szerint

az emberek mindössze 34 százalék jelenti, ha csalás éri, tehát a probléma ennél is nagyobb.

A technológiai fejlődés révén ma már bárhonnan lehet csalásra optimalizált call centert üzemeltetni, nagyüzemben dolgoznak a hackerek:a magyarok 48 százaléka egyszer már digitális csalás áldozatává vált.A kutatásban részt vevők 91 százaléka azt gondolja, hogy nehezen átverhető, de ha eléjük teszünk egy csaló SMS-t, az emberek nagyjából fele nem tudja megkülönböztetni a scam üzenetet a valóditól. A kutatásban részt vevők 30 százaléka használ valamilyen kibervédelmi eszközt, mintegy 31 százaléka használ beépített jelszókezelőt, de csak a 10 százalékuk hajlandó ezért fizetni is.

STA_4321 (1)
Megosztás

Megállíthatatlan a bankszektor digitális átalakulása

Melyek azok a területek, ahol a bankok, biztosítók már utolérték a fintech/insurtech kihívókat, és hol vannak még feladatok? Mekkora előnyt jelentenek ma a pénzintézeti versenyben a digitális ügyféloldali megoldások? Milyen ügyféloldali innovációkkal és technológiákkal kísérleteznek a pénzintézetek? Meddig lesz szükség a hagyományos csatornákra, a weblapokra, a call centerekre, értékesítőkre, ügyintézőkre és a fiókokra? Hogyan kapcsolódik mindehhez a DevOps trend és miről szól a Platform Engineering? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Financial IT 2024 konferencia második szekciójának szakértői.

Megállíthatatlan a bankszektor digitális átalakulása
Megosztás

Kiderült, mi lesz az informatikusokkal, és mire költenek most a bankok

A mesterséges intelligencia elterjedése csak felerősíti az üzleti környezetet is jól ismerő, specifikus tudással rendelkező technológiai szakemberek iránti keresletet a bankszektorban – értettek egyet Financial IT 2024 konferenciánk felsővezetői panelbeszélgetésének a résztvevői. A közönségszavazás alapján inkább finomhangolás, mint leépítés jöhet a pénzügyi szektorban az informatika területén. A felsővezetők megosztották véleményüket az IT-költésekkel, a rendszercserékkel és a kriptoeszközök banki bevezésével kapcsolatban is.

Kiderült, mi lesz az informatikusokkal, és mire költenek most a bankok
Megosztás

Csányi Péter: az AI drasztikusan megváltoztatja a bankolást, de kiábrándulás jöhet

Iparági szinten a legtöbbet a bankszektor költi digitalizációra, ám ezeknek a projekteknek a zöme nem hozza a várt eredményeket. Ennek ellenére az látszik, hogy a digitális éllovasok jelentősen jobb részvényesi hozamot tudnak elérni, és nyílik az olló a digitális éllovasok és a lemaradók közöt.

Csányi Péter: az AI drasztikusan megváltoztatja a bankolást, de kiábrándulás jöhet
Megosztás

Elvesztek a magyarok az állami ügyintézés útvesztőiben, de már közeleg a megoldás, a DÁP

Kényelmesebb lesz az ügyintézés, mindent lehet majd online intézni, sőt, mobilon is - ígéri az új Digitális Állampolgárság Program (DÁP), amelynek részeként 2025. június 1-jén elindul az új, egységes elektronikus azonosítás is. Erről beszélt Both András, a Digitális Magyarország Ügynökség vezérigazgató-helyettese ma a Portfolio Financial IT 2024 konferenciáján.

Elvesztek a magyarok az állami ügyintézés útvesztőiben, de már közeleg a megoldás, a DÁP
Megosztás

Deloitte: a jéghegy csúcsát kapargatjuk az AI-világban, új világ születésének küszöbén állunk

A generatív AI már most is számos változást hozott szerte a bankszektorban és a vállalati életben, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk a mesterséges intelligencia valódi kiaknázását nézve – mondta el nyitóelőadásában Jan Michalski, a Deloitte partnere és GenAI vezetője a Portfolio Financial IT 2024 konferenciáján. A szakember elárulta, milyen lépéseket kell tenni egy vállalat részéről annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudja kiaknázni a GenAI nyújtotta lehetőségeket.

Deloitte: a jéghegy csúcsát kapargatjuk az AI-világban, új világ születésének küszöbén állunk
Megosztás
Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
exim