Deloitte: a jéghegy csúcsát kapargatjuk az AI-világban, új világ születésének küszöbén állunk
Bank

Deloitte: a jéghegy csúcsát kapargatjuk az AI-világban, új világ születésének küszöbén állunk

Portfolio
A generatív AI már most is számos változást hozott szerte a bankszektorban és a vállalati életben, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk a mesterséges intelligencia valódi kiaknázását nézve – mondta el nyitóelőadásában Jan Michalski, a Deloitte partnere és GenAI vezetője a Portfolio Financial IT 2024 konferenciáján. A szakember elárulta, milyen lépéseket kell tenni egy vállalat részéről annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudja kiaknázni a GenAI nyújtotta lehetőségeket.

Jan Michalski, a Deloitte CE, Deloitte partnere és GenAI vezetője a bankszektorba berobbanó generatív AI kihívásairól beszélt előadásában:

  • A generatív AI nagy hatással bír és jelentősen megváltoztat számos iparágat már a jelenben is. Szerinte a generatív AI lehetőséget ad az embereknek a saját nyelvükön megérteni nagy mennyiségű adatot és ebből új adattartalmat létrehozni.
  • Az előadó úgy látja, hogy jelenleg még csak a jéghegy csúcsát kapargatjuk a mesterséges intelligencia megértésében és kiaknázásában, de ebben sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek. A közönség jelenleg le van ragadva a ChatGPT-nél, a Gemininél és a Midjourneynél, de az AI ennél sokkal többről szól.
  • Milyen értéket képvisel a GenAI? Három fő tényezőt emelt ki: jelentős hatékonyságnövelés, személyre szabottság és új lehetőségek kiaknázása.
  • A bankrendszerben számos területen tud segítséget nyújtani az AI, ilyen az információs technológia, a HR, a pénzügyek és könyvelés, termékmenedzsment, sales/ügyfél interakció, kockázat menedzsment és egyéb operációs területek.
  • Szükség van egy új működési modellre ahhoz, hogy hatékonyan tudja kiaknázni egy szervezet a GenAI-t, emellett szükséges felállítani egy értékkövető mechanizmust, amely mérni tudja az eredményeket és optimalizálni a befektetéseket. A GenAI optimális kihasználásához szükség van a cégen belül az AI-ra optimalizált működésre, valamint olyan alapszabályok létrehozására, amelyek elősegítik az AI etikus használatát – hangsúlyozta a szakember.
  • Végezetül kiemelte, hogy három fontos dolgot már most is el lehet kezdeni annak érdekében, hogy egy vállalat hatékonyan tudja kihasználni a GenAI nyújtotta lehetőségeket: olyan munkaerőbe fektetni, amely a GenAI-t fejleszti és használja; a mesterséges intelligenciához kötődő irányítási és etikai szabályok felállítása, valamint fenntartani a stratégiai fókuszt és a hatékonyságnövelési célt.
  • Ahogy John Maynard Keynes is mondta: „a nehézség nem feltétlenül az új ötletek kifejlesztésében van, hanem a régiek elhagyásában” – zárta előadását.
Jan Michalski
Deloitte, Partner, GenAI leader for Deloitte CE
Jan Michalski is a Generative AI Leader and Partner at Deloitte Central Europe with over two decades of experience in technology-led business transformations. He has worked across different organizati
Tovább
Jan Michalski is a Generative AI Leader and Partner at Deloitte Central Europe with over two decades of experience in technology-led business transformations. He has worked across different organizati Tovább

Címlapkép forrása: Portfolio

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
exim