Súlyos kérdések: tényleg azt szeretnénk, hogy az AI döntse el a fizetésünket?
Bank

Súlyos kérdések: tényleg azt szeretnénk, hogy az AI döntse el a fizetésünket?

Portfolio
Rövid távon az emberek borzasztóan túlbecsülik az AI képességeit, közép távon viszont borzasztóan alul – hangzott el a Portfolio Financial IT 2024 konferenciájának záró szekciójában. A szakértők előadásából kiderült az is, hogy van egyfajta szigorúbb elvárása az AI-jal szemben az embereknek, és érzékenyebben is reagálunk a hibáira, mintha az ember hibázott volna. Szó esett arról is, hogy milyen változásokat hoz majd az EU MI-rendelete a piacon.

A konferencia záró szekciójának előadássorozatában a gyakorlati banki AI-tapasztalatokról, mesterséges intelligencia use case-ekről, szervezeti kérdésekről volt szó.

Vadócz Zsolt, a K&H Bank digitális vezetője előadásában kifejtette: a banki működés számos területén használják már az AI-alapú támogatást, legyen szó kiberbiztonságról és csalásfelderítésről, chatbotokról, hitelbírálatról, adatgyűjtésről és -elemzésről, kockázatkezelésről vagy prediktív elemzésről.

A K&H Kate asszisztense az ország egyetlen, hang alapú, digitális pénzügyi asszisztense – hangzott el. A chatbot egy mobil appba integrált, AI-alapú, proaktív, digitális segítőtárs. Sok mindenben különbözik azonban a ChatGPT-től, például komoly adatvédelmi szabályok érvényesek rá és előre definiált szövegekből válaszol. A call centerbe való beépítésén már gondolkodnak, de egyelőre csak a mobil appban érhető el.

A szakember szerint a Kate chatbot az ügyfélszándékok 86%-á megérti, és a megértett kérések 72%-ára van megoldása. Itt felvetődik a kérdés, hogy kell-e generatív AI-ra lecserélni, hogy növelni lehessen a megértését, de úgy látják, hogy jelenleg GenAI-jal sem tudnának ennél sokkal magasabb százalékot elérni. A banki ügyfélkör 47%-a már beszélgetett vele, 10%-uk havonta használja – tette még hozzá.

vadócsz zsolt kh portfolio konferencia
Vadócz Zsolt, a K&H Bank digitális vezetője

Nyvelt Anna, a BeHive Consulting társalapítója és Chief Growth Officerje az AI szervezeti alkalmazásáról beszélt előadásában. Jelenleg még egy felívelő szakaszban vagyunk az AI-jal kapcsolatban, most mindenki erről beszél, de ezek az elvárások hamarosan tetőznek majd, ezt egy kiábrándulás, majd egy visszaesés követi majd. Jelenleg még sokan úgy látják, hogy pozitívan fog hatni a munkájukra a mesterséges intelligencia, azonban ez a nagy fokú pozitivitás inkább a felsővezetőkre igaz.

Van egyfajta szigorúbb elvárás az AI-jal szemben az embereknek, és érzékenyebben is reagálunk a hibáira, mintha az ember hibázott volna. Amennyiben a szervezeten belüli teljesítményértékelésről van szó, az emberek addig ki vannak békülve az AI-jal, amíg az csak az adatgyűjtésre és objektív munkákra korlátozódik, de amikor már a fizetés kérdéséről van szó, jobban örülnek, ha abban egy ember dönt. Más kérdésekben is inkább az adat alapú predikció esetében hagyatkoznak szívesebben az emberek az AI-ra, minden más esetben az emberi döntést preferálták – utalt a különféle felmérések eredményeire az előadó.

A döntéstámogatásban szívesen hagyatkoznak az AI-ra, de magát a döntést nem szeretik kiadni a kezükből a munkavállalók. Az AI szervezeti alkalmazásában érdemesebb inkább az emberi tényezőre, adaptációra fókuszálni – összegezte.

nyvelt anna portfolio konferencia behive
Nyvelt Anna, a BeHive Consulting társalapítója és Chief Growth Officerje

dr. Pintér Szabolcs, az UpScale ügyvezetője inkább AI-szorongónak tartja magát: rövid távon az emberek borzasztóan túlbecsülik az AI képességeit, közép távon viszont borzasztóan alul. Szerinte igenis lesz munkaerőpiaci hatása a mesterséges intelligenciának, amire érdemes felkészülni.

A generatív AI esetén az új tartalmak generálása, új eredmények elérése van a fókuszban. Az eddigi strukturált adatok után már nem feltétlenül strukturált adatokra épít a GenAI. A célok kapcsán sokszor szubjektív értékítélet társul ahhoz, hogy sikerül-e azt létrehozni, amit szeretnénk – hangsúlyozta a főbb különbségeket a GenAI esetében, amikor egy hagyományos AI-jal hasonlítjuk össze.

A GenAI alkalmazási limitációi kapcsán kiemelte a megfelelőséget, értve ez alatt a jogi, etikai és önszabályozási kérdéseket is. Technológiai oldalról vannak GenAI képességi korlátok, adat elérhetőségi korlátok, infrastrukturális és softver architektúra oldali korlát is. A nagyvállalati adaptáció azonban a legnagyobb korlátja a lassú nagyvállalati alkalmazkodás és innováció tolerancia miatt.

A modell limitációi között a kontextus megértését, a közönséges értelem hiányát, a betanító adatoktól való függést, az erőforrásigényt, a tények ellenőrzésének képtelenségét és a hallucinációt emelte ki.

pintér szabolcs portfolio konferencia upscale
dr. Pintér Szabolcs, az UpScale ügyvezetője

dr. Vári Csaba CIPP/E, CIPM, a Baker McKenzie ügyvédje előadásában arra tért ki, milyen hatása lesz a bankokra az EU AI-szabályozásának.

Az AI-Act egy olyan jogszabály, amelyet még ki sem hirdettek, mégis rengeteget beszélünk róla. Amikor ezt először beterjesztették EU-s szinten, még nem volt ChatGPT, így a célja és a jellege is folyamatosan változik, de most már bármelyik pillanatban megjelenhet. Az MI-rendeletet két év múlva kell alkalmazni, de már most érdemes elkezdeni a felkészülést.

A rendelet részben kitér a compliance területre, céges szinten külön csapatot kell az AI-ra összeállítani, MI-térképet kell készíteni (személyi hatállyal, hogy kinek pontosan mi a feladata), de figyelni kell a kockázatértékelésre és -besorolásra (vannak elfogadhatatlan, nagy, limitált és alacsony kockázatok), a megfelelőségre, az MI-jártasságra, valamint az utánkövetésre.

A legnagyobb problémát kezdetben vélhetően az MI definíciója fogja jelenteni, illetve annak megértése, hogy pontosan mi is sorolható ide – hangsúlyozta.

vári csaba baker mckenzie portfolio konferencia
dr. Vári Csaba CIPP/E, CIPM, a Baker McKenzie ügyvédje

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
exim