Bajban vannak Brüsszelben, kevés a pénzérme a boltokban
Bank

Bajban vannak Brüsszelben, kevés a pénzérme a boltokban

MTI
Pénzérméik elköltésére biztatja a Belgiumban élőket az ország pénzügyminisztériuma, a tárca szerint ugyanis egyre több eladó kerül bajba, ha készpénzes vásárlásnál aprót kell visszaadnia.

A közösségi médiában "Költsd el az apród!" szlogennel meghirdetett kampánnyal mások mellett a kiskereskedelemben dolgozókat kívánják segíteni.

Belgiumban még mindig több mint 4,2 milliárd pénzérme van forgalomban, értékük meghaladja a másfél milliárd eurót, és ezen belül becslések szerint akár 200 millió pénzérme heverhet az emberek otthonaiban vagy pénztárcáiban elfeledve.

A pénzügyi tárca a VRT belga hírcsatorna közlése szerint kiemelte, hogy az érmék felhalmozása többletköltségeket is okoz, mert ahhoz, hogy elegendő érme maradjon forgalomban, újak verésére van szükség, ez pedig kiadásokkal jár: ha a nem használt érmék csupán két százaléka visszakerül a forgalomba, évente máris ötmillió eurót (1,9 milliárd forint) lehet megspórolni a pénzverési költségeken.

Aláhúzták azt is, hogy az érmék verése, illetve szállítása a környezetet is károsítja az így felszabaduló szén-dioxid miatt. Az érméket jótékonysági szervezetek gyűjtik, valamint a bankokban be lehet őket váltani papírpénzre is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
jpmorgan shutter