Újabb fontos részletek derültek ki a kormány nagy adócsomagjáról
Bank

Újabb fontos részletek derültek ki a kormány nagy adócsomagjáról

Portfolio
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette: 2025 januárjától már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetni, a biztosítóknál is leírható lesz az 50 százaléka az extraprofit adónak, bizonyos feltételek mellett - számolt be az ATV. A Revolutnak és a Wise-nak - ha középárfolyamon váltanak - nem kell a kiegészítő tranzakciós illetéket megfizetnie.

2025 januárjától már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetni, ám Nagy Márton szavai szerint a bankok extraprofitadója indokolt.

Mivel a bankok nem növelték az állampapírállományukat, ezért módosítani kellett a szabályokat, “hogy tiszta legyen a kormány akarata”, állampapírt 2027 utáni lejárattal kell venni. “Alapvetően a felé ment a gondolkodás, hogy akkor felezünk, ha állampapírt vásárol a bankrendszer. A bankok profitja ezt elbírja az extraprofitadót, nagyon jó évet zártak 2023-ban" - mondta a miniszter az ATV kérdésére.

Nagy Márton megerősítette, hogy a bankadó nominálisan körülbelül 280 milliárd lesz, ebből lehet majd 140 milliárdot levonni, 140 milliárdot viszont be kell fizetni.

A biztosítóknál is leírható lesz az 50 százaléka az extraprofit adónak, bizonyos feltételek mellett, állampapírvásárlás és a növekmény figyelembevételével meghatározott időszakban - közölte a miniszter.

Nagy Márton arról is beszélt újságírói kérdésekre reagálva, hogy ha középárfolyamon vált a Revolut és a Wise, akkor nem kell a megemelt illetéket megfizetnie.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Lecsapott az MNB: 150 ezer ügyfélszerződésben volt hátrányos kikötés