Előfizetői tartalom

Mibe fektetnek a hazai részvényalapok? - felmérés a 12 legnagyobb szereplőről

Portfolio
Hagyományainkhoz híven hiánypótló összeállítást készítettünk a 12 legnagyobb hazai részvényalapok portfólió összetételérõl az éves jelentések nyilvánosságra kerülését követõen. Az elmúlt egy évben a törvényi elõírások enyhülésének köszönhetõen a blue chip papírokból feltöltötték a portfóliókat az alapkezelõk. A legkedveltebb részvény az OTP lett. Amennyiben teljes tõzsdei értéken, kapitalizáción belül a befektetési alapok által birtokolt részt vizsgáljuk, úgy megállapítható, hogy a hazai alapok szerepvállalása a Pannonplast, Nabi, Mezõgép triónál a legnagyobb (6.5-7.5%). Összességében azonban megállapítható, hogy a hazai részvényalapok tevékenységének árfolyamra gyakorolt hatása változatlanul elenyészõ a részvények többségénél, hiszen a magyar alapok mindössze a BÉT részvény kapitalizációjának 0.7%-a, illetve az összesített közkézhányad értékének 1.2%-a felett diszponálnak.

Bevezetõként érdemes a hazai részvényalapok nettó eszközértékének, kezelt vagyonának az alakulását áttekinteni. A 2002-es év során 23 mrd Ft-ról 32.2 mrd Ft-ra emelkedett a nettó eszközérték, ez azonban gyakorlatilag teljes egészében egy, az OTP Quality Részvényalapba márciusban beérkezõ 10 mrd Ft-os tételnek köszönhetõ.Felmérésünkben 12 részvényalap szerepel, melyek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái