Előfizetői tartalom

Varázsszó a piacoknak: MiFID

Portfolio
A pénzügyi piacok rohamos fejlődése, az egyre több innovatív termék megjelenése sürgetővé teszi az egységes európai piac elvének pénzügyi piacokra való kiterjesztését, az egységes szabályozást. Az eddig hatályos Befektetési Szolgáltatások Irányelvét váltó Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) elnevezésű irányelv a szabályozók szándéka szerint három alapvető cél megvalósításával fogja ezt szolgálni: egységes piac a befektetési szolgáltatásokra, innovációknak történő megfelelés, befektetővédelem. A MiFID nemzeti joganyagba történő átültetésének határideje 2007. január 31., az iparág vállalatai pedig 2007 november 1-ig kaptak határidőt az új rendelkezéseknek történő megfelelésre.

A MiFID az egyik kulcsfontosságú eleme az Európai Bizottság 1999-ben indított, Pénzügyi Szolgáltatások Akcióterv elnevezésű programjának, ami 42 intézkedésen keresztül kíván alapvető változásokat hozni az EU pénzügyi piacain. A MiFID egyben részét képezi a törvényhozás felgyorsítását célzó "Lamfalussy-folyamat"-nak, amely 2006 júniusáig már három jelentős irányelvet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés