Előfizetői tartalom

Invázió! Döbbenetes tőkemozgások a kamatadó árnyékában

Portfolio
Majdnem két hónapja foglalkoztatja a befektetőket a kamat- és árfolyamnyereségadó kérdése. Szeptember 1-én (pontosabban augusztus 31-én) lejárt az utolsó határidő: aki eddig az időpontig vásárolt befektetési jegyeket, még mentesülhetett az adófizetés alól. Mindez átlagon felüli forgalmat generált a befektetési alapok piacán, és a hosszú távú megtakarításokba áramlott tőke (illetve átcsoportosítás) becslésünk szerint elérhette, de akár meg is haladhatta a 700-800 milliárd forintot.

Egy törvény és következményei. Sólyom László július 17-én írta alá a tőkejövedelmeket terhelő 20%-os kamat- és árfolyamnyereségadóról szóló törvényt. A javaslat már korábban is sok vitát váltott ki, és utólag azt mondhatjuk: alapvető hatással bírt a tőkepiacok működésére. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka a befektetési alapok tőkéjének robbanásszerű...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés