Előfizetői tartalom

Titkolózó alapkezelők - mit olvashatsz a jelentésekben?

Somi András
Mit tegyen az ember, ha tudni szeretné, mit kezd megtakarításaival az, akire bízta? Egyszerűen figyelnie kell az alapkezelője havi portfoliójelentéseit, és máris képben van. Vagy mégsem? A Portfolio.hu legfrissebb alappiaci felméréséből sajnos úgy tűnik, hogy nem: a havi jelentésekben egyes alapkezelők kizárólag a minimálisan előírt információt szolgáltatják, hallgatva még az alapok hozamairól is, míg a szofisztikáltabb alapkezelők is hajlamosak nagyvonalúan megfeledkezni az alapok kockázatainak bemutatásáról. Pedig a nemzetközi példák bárki számára elérhetők, így a lemaradás is elég világos. A fejlődés tehát szükséges, de ehhez az is kell, hogy a befektetők igényesebbé váljanak, és ne elégedjenek meg félinformációkkal. Lássuk tehát, milyen tájékoztatást kell elvárnunk egy alap portfóliójelentésétől!

Szomorú az elénk táruló kép. Egy alapkezelő többféle dokumentummal segíti a befektetők döntéseit, illetve nyújt számukra pótolhatatlan információkat a befektetéseik alakulásáról. Ezek között kitüntetett szerepet kellene hogy kapjon a havi portfóliójelentés, amit azonban a hazai alapkezelési szakma egyelőre mintha kicsit félvállról venne. Pedig lehetne másképpen is....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés