Előfizetői tartalom

Tiltakozz a tömegmészárlás ellen, fektess etikus ETF-ekbe!

Portfolio
A társadalmilag felelős befektetések egyre inkább előtérbe kerülnek a befektetési alapok terén, és az új trend az ETF-eket sem kerülheti el. A Claymore Securities a piacon elsőként olyan tőzsdén kereskedett alappal rukkolt elő, amely messze elkerüli a Szudánban üzletelő társaságokat. Az ok egyértelmű: a darfuri polgárháborús konfliktus miatt humanitárius szempontból a világ egyik legkritikusabb területévé vált az ország, ahol emberek százezrei estek áldozatául az összecsapásoknak, vagy veszítették el otthonukat. Az új ETF olyan neves társaságokat mellőz, mint például egy szudáni palackozóval is kapcsolatban lévő PepsiCo. A cél tehát nemes, az eredmény azonban már nem egyértelműen fényes: a társadalmilag felelős befektetéseket megvalósító ETF-ek teljesítménye érezhetően elmarad a szélesebb piaci hozamoktól.

A darfuri térségben dúló kegyetlen polgárháborúban mintegy 400 ezer ember vesztette életét, és legalább 2.5 millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat 2003 óta. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szudáni kormány a gyanú szerint nem a mielőbbi rendezés mellett foglalt állást, hanem az egyik oldal milícistáit támogatja. Korábban a Portfolio,hu hasábjain is beszámoltunk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés