Előfizetői tartalom

Félmillió nyugdíjas megélhetése a tét - Itt a megoldás?

Portfolio
A Világbank már régóta szorgalmazza az adóból finanszírozott szociális nyugdíj bevezetését, ami alapvetően arra lenne hivatott, hogy a végletes időskori szegénységet megakadályozza. Magyarországon a Nyugdíj és Időskori Kerekasztal is foglalkozik a témával, az adóbevételekből finanszírozott alapnyugdíj esetében ugyanis nem mindegy, hogy mindenkire vonatkozik, vagy csak a rászorultakra. Jelenleg azok az állampolgárok, akik a nyugdíjkorhatár elérésével nem teljesítik az öregségi nyugdíj kritériumait időskorúak járadékát kapnak, ami egy egyedül élő nyugdíjas esetében 20,800 forintot jelent. A téma pedig egyre égetőbbé válik, hiszen 2013-tól már minimálisan 20 év szolgálati idő kell az öregségi nyugdíjhoz, a határ alatt pedig százezrek maradhatnak.

Nem söpörhetjük a problémát szőnyeg alá. A válság nélkül is természetes igény lenne sokak szemében az állammal szemben, hogy gondoskodjon az emberekről, a szegénység ellen pedig minden formában fellépjen. Az idősek esetében ez az igény fokozottan jelentkezik, hiszen mindent meg kell azért tenni, hogy a munkavállaló a nyugdíjba vonulás után ne szűkölködjön, függetlenül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés