Előfizetői tartalom

Majdnem egymillió nyugdíjas infláció feletti emelésre számíthat

Portfolio
A tavaly elfogadott törvénymódosítások miatt számos változás lesz a nyugdíjasok életében 2010-ben. A legnyilvánvalóbb változás a nyugdíjak emelésénél figyelhető meg, mostantól ugyanis nem a svájci-indexálás, hanem egy sávosan változó emelés lesz érvényben. 2010-ben 4.1 százalékkal nő a nyugdíj, azonban a korrekciós nyugdíjemelés folytatása miatt közel egy millió nyugdíjas ezen felül két, illetve négy százalékos emelésre is számíthat. További változást jelent az is, hogy aki nyugdíjba akar vonulni, annak meg kell szüntetnie a biztosítással járó munkaviszonyát, ez azonban nem zárja ki a későbbi munkavállalást. Ezen felül említésre méltó dolog a 2010-ben elkezdődő fokozatos korhatáremelés, ami évente 183 napot jelent, egészen addig, amíg el nem érjük a 65 éves korhatárt.

2010 több változást is hoz a nyugdíjasok életében, első körben meg kell említeni a nyugdíjemelés módszerének megváltozását. Ahogy azt már a korábbi hónapokban jelezték az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál, a kormány által elfogadott törvénymódosítás értelmében mostantól nem svájci-indexálás van érvényben, hanem egy a gazdasági növekedéstől függő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés