Előfizetői tartalom

Óriási baklövés lenne államosítani a magánnyugdíjpénztárakat

Somi András
Komolyan felmerült a magánnyugdíjpénztárak államosításának lehetősége is az új kormány köreiben, miután ezzel látványosan csökkenthető lenne mind az államadósság, mind a költségvetési hiány. Egy ilyen lépés ugyanakkor a statisztikák miatt felesleges, a nemzetközi megítélés tekintetében zűrös, alkotmányossági szempontból pedig minimum aggályos lenne, ráadásul legjobb esetben is csak ugyanolyan nyugdíjra számíthatnánk, mint egy jól eltalált, piaci alapú nyugdíjpénztári reform után.

A Portfolio.hu és az Index értesülései szerint a magánnyugdíjpénztárak államosításának kérdésével is foglalkozik a hamarosan felálló gazdasági kormányzat, ezt forrásunk szerint maga Surányi György tanácsolta a közelmúltban Matolcsy Györgynek, időközben beiktatott gazdasági miniszternek. Más források szerint viszont az ötlet már rég felmerült, és nem egyértelmű...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés