Előfizetői tartalom

Így néz ki most a magyar nyugdíjrendszer

Portfolio
A nyugdíjreformmal 13 évvel ezelőtt az ország amellett tette le a voksát, hogy a felosztó-kirovó rendszert részlegesen feltőkésítjük, és egy többpilléres rendszert hozunk létre annak ismert költségeivel (hiány és adósság) együtt. A hatályos szabályok szerint 8 százalékos nyugdíjjárulék a tagok egyéni számlájára kerül, amiből a pénztárak levonják a működési költségeket, ezt követően pedig a választható portfólióknak megfelelően fektetik be a pénzünket. A törvények szerint a vegyes rendszer tagjainak nyugdíját 74-75 százalékban az állam állja, a maradék 25-26 százalékot a pénztáraknak kell kigazdálkodniuk a befizetésekből és a hatékony befektetési stratégiából.

Miért kellett a kilencvenes években reformot csinálni? Az 1997-es reform előtt a hazai nyugdíjrendszer sok más országhoz hasonlóan úgy épült fel, hogy a munkavállalók és a munkáltatók kötelezve voltak nyugdíjjárulék-fizetésre, a befolyó összegeket pedig azonnal ki is fizette az állam az éppen aktív nyugdíjasoknak. A szakmában ezt felosztó-kirovó rendszernek nevezik...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái