Előfizetői tartalom

Nagy szüksége van a kormánynak a pénztártagokra

Szabics András Zsolt
Szombaton fény derült a jövő évi költségvetésre, a kormány által letett javaslat szerint a nyugdíjváltoztatásokkal (járulékeltérítés, visszalépések megnyitása) a Nyugdíjbiztosítási Alap 900 milliárd forint feletti hiányát lehet befoltozni. A pontos szabályozást még nem lehet ismerni, azonban hajlunk arra, hogy a 2011 költségvetés közel 50 százalékos visszalépés feltételezésével készült el, ekkor lehet ugyanis a kötvényeken felüli vagyonból körülbelül 530 milliárd forintot összeszedni. A hiány fennmaradó részét a járulékeltérítéssel teremti elő a kormány, amelynek hatására 400 milliárd forinttal emelkedik a munkavállalók járulékbefizetése. Becsléseink szerint 1,500 milliárd forintos vagyon mozdulhat meg 2011-ben, ebből pedig közel 1,000 milliárd forintot államadósság-csökkentésre lehet fordítani. Persze, ha a kormány kellően erős ösztönző rendszert vezet be, akkor még ennél is többen mozdulhatnak meg, például a Nomura szakértője 66 százalékos visszalépéssel számol.

A hétvégén benyújtotta a kormány a 2011-es költségvetés tervezetét, amiből kiderült többek között, hogy mekkora összegre számít a nyugdíjrendszer megváltoztatásból a kormány. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nagyon komoly hiány halmozódott fel a Nyugdíjbiztosítási Alapban, a lyuk befoltozásához pedig szükség...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái