Befektetés

Jól állták a sarat a hazai alapok

Portfolio
Májusban megérkezett a rossz hangulat a globális tőkepiacokra is, a külföldi és a hazai részvényindexek, valamint a nyersanyagárak egyaránt lefelé vették az irányt, miközben a hazai kötvénypiac teljesítménye stagnálást mutatott. A hazai befektetési alapok ebben a környezetben összességében enyhe pozitív hozamot tudtak felmutatni, ugyanakkor a jelentős befektetési jegy visszaváltások miatt a szektor kezelt vagyona 18,8 milliárd forinttal, 3835 milliárd forintra csökkent. A tőkekivonás mögött elsősorban az intézményi befektetők (ez esetben a nyugdíjpénztárak) álltak, akik a közeledő vagyonátadás miatt továbbra zártkörű- és részvényalapjaikból biztonságosabb eszközökbe csoportosítottak át.
Április után alábbhagyott a jókedv a globális tőkepiacokon, különösen az áru- és részvénypiacokon, ahol ezúttal érvényes volt az a brókerek közt közismert mondás, miszerint "sell in May, and go away". A várakozásokat rendszerint alulteljesítő amerikai makroadatok és ezzel összefüggően a világgazdaság növekedésének várható lassulása, a Fed második kötvényvásárlási programjának közeledő lejárata, a feltörekvő piacok inflációs nyomása, a rendezetlen közel-keleti konfliktusok, és Görögország esetleges közeledő csődje egyaránt arra inspirálta a befektetőket, hogy biztonságosabb befektetési politikát kövessenek, ami komoly részvény eladásokat indukált.

A világ tőzsdéinek összesített teljesítményét tükröző MSCI World index például 2,45 százalékkal, míg a feltörekvő piacok teljesítményét leképező MSCI EM index közel 3 százalékkal esett a magas árfolyam-ingadozásokkal jellemzett májusi hónapban. Nem volt kivétel a hazai parkett sem, a BUX index ugyanis 3,25 százalékkal került lejjebb a hónapban, bár a magyar piacon egy speciális kockázatot jelent, hogy júniusban jelentős részvénypakett vándorol a nyugdíjpénztáraktól az államhoz, amely később eladásokat generálhat a piacon. A forint enyhén gyengült mind az euróval, mind a dollárral szemben, miközben a hazai kötvény piacon enyhe hozamemelkedés bontakozott ki. Ennek ellenére a MAX index 0,03 százalékkal emelkedett, míg a rövid kötvények teljesítményét tükröző RMAX 0,46 százalékkal került feljebb.

A negatív piaci környezet, és az intézményi befektetők tevékenysége összesen nettó 26,3 milliárd forintos tőkekivonáshoz vezetett a hazai befektetési alap szektorban, a vegyes, de enyhén pozitív hozamokkal együtt a szektor által kezelt vagyon 18,8 milliárd forinttal csökkent májusban - a BAMOSZ statisztikái szerint. Ez összesen 0,5 százalékos vagyoncsökkenésnek felelt meg, a hazai (BAMOSZ tagsággal rendelkező) befektetési alapok kezelt vagyona így 3835,7 milliárd forintra csökkent.

Jól állták a sarat a hazai alapok
A több mint 26 milliárd forintos tőkekiáramlást a hozamok okozta 7,4 milliárd forintos vagyonnövekedés enyhén kompenzálta ugyan, de kevésnek bizonyult a vagyoncsökkenés ellensúlyozásához. Ezzel 2009 nyara óta negyedik alkalommal haladta meg a befektetési jegyek visszaváltása a vásárlások mennyiségét.

Jól állták a sarat a hazai alapok
A visszaváltások, vagyis a tőkekiáramlás elsősorban az intézményi befektetők által inkább használt részvény- és zártkörű alapokat érintette, az előbbiből 10,2, az utóbbiból 13,9 milliárd forint távozott a hónap során. Jelentős, 13 milliárd forint áramlott ki ugyanakkor a lakossági megtakarítók körében népszerűbb pénzpiaci alapokból, miközben ismét fellendülés jellemezte a lakosság által szintén gyakrabban keresett garantált alapokat, ahol a 6,2 milliárd forintos nettó értékesítés többek között az újonnan induló alapoknak is köszönhető volt. A legnagyobb vagyonarányos növekedés azonban ezúttal is a származtatott alapok mutatták fel, hiszen a közel 5 milliárd forintos tőkebeáramlás önmagában 3,3 százalékkal növelte az alapok kezelt vagyonát.

Jól állták a sarat a hazai alapok
Az egyes alapkategóriák hozamait tekintve látható, hogy igen vegyes teljesítmények jellemezték az egyes szektorokat. Messze a legrosszabbul az egyéb, nem besorolt alapok teljesítettek, míg a zártkörű- és a részvényalapok egyaránt 0,44 százalékos veszteséget könyvelhettek el a hónap során. Ezeknél a termékeknél némi a kedvezőtlen részvénypiaci mozgásokat némileg kompenzálta, hogy a forint enyhén gyengült a legfőbb devizákkal szemben, így a külföldi eszközökbe fektető alapok akár pozitív hozammal is büszkélkedhettek. A legjobban ezúttal a származtatott alapok teljesítettek közel 1 százalékos havi hozammal, míg a mérsékeltebb kockázatot vállaló alap típusok teljesítménye döntően 0,65 százalék alatt alakult.

Jól állták a sarat a hazai alapok
Immár hatodik hónapja tart a folyamatos tőkekiáramlás a hazai részvényalapokból. A tőkekivonás mögött elsősorban az áll, hogy a részvényalapokba főként az intézményi befektetők, például nyugdíjpénztárak fektettek be. Ahogy pedig módosultak a pénztárak vagyonkezelésére vonatkozó szabályok, és közeledett a nyugdíjvagyon átadása, a pénztárak a részvényalapokba helyezett tőkéjüket egyre inkább zártkörű alapokba, vagy biztonságosabb eszközökbe helyezték át. Fél év alatt így összesen több mint 120 milliárd forintot vontak ki a hazai részvényalapokból.

Jól állták a sarat a hazai alapok
Májusban ismét tőkekivonás jellemezte a hazai pénzpiaci alapokat annak ellenére, hogy a piacokat egyre romló hangulat uralta. A legbiztonságosabb és leglikvidebb eszközökbe fektető - és emiatt a lakossági megtakarítók körében is a legnépszerűbb - pénzpiaci alapokból tavaly október óta nettó 86,1 milliárd dollárt vontak ki a befektetők. A tőkekivonás májusban azonban a forintos pénzpiaci alapokat érintette elsősorban, miközben az euróövezeti likviditási és pénzpiaci alapok, illetve a dollár alapú likviditási alapok vagyona nőtt a hónap során - olvasható a BAMOSZ jelentésében.

Jól állták a sarat a hazai alapok
Tovább öntötték a friss pénzeket a hazai származtatott alapokba, így továbbra is ezek számítanak hazánk legnépszerűbb befektetési alapjainak. Bár a májusi 5 milliárd forintos nettó értékesítés jelentősen elmarad az áprilisi 9,2 milliárdtól, a tőkebeáramlás egyértelműen a származtatott alapoknál a legegészségesebb. Ráadásul a - főként valamennyi eszközkategóriába, a portfólió menedzser döntése szerint befektető abszolút hozamú stratégiát követő - származtatott alapok ezúttal az egyes alapkategóriák között a legmagasabb hozammal is büszkélkedhettek, hiszen a nehéz piaci környezetben is közel 1 százalékos nyereséget értek el.

Jól állták a sarat a hazai alapok
bill gates_getty
trump01
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
olaj