Befektetés

Jól állták a sarat a hazai alapok

Portfolio
Májusban megérkezett a rossz hangulat a globális tőkepiacokra is, a külföldi és a hazai részvényindexek, valamint a nyersanyagárak egyaránt lefelé vették az irányt, miközben a hazai kötvénypiac teljesítménye stagnálást mutatott. A hazai befektetési alapok ebben a környezetben összességében enyhe pozitív hozamot tudtak felmutatni, ugyanakkor a jelentős befektetési jegy visszaváltások miatt a szektor kezelt vagyona 18,8 milliárd forinttal, 3835 milliárd forintra csökkent. A tőkekivonás mögött elsősorban az intézményi befektetők (ez esetben a nyugdíjpénztárak) álltak, akik a közeledő vagyonátadás miatt továbbra zártkörű- és részvényalapjaikból biztonságosabb eszközökbe csoportosítottak át.
Április után alábbhagyott a jókedv a globális tőkepiacokon, különösen az áru- és részvénypiacokon, ahol ezúttal érvényes volt az a brókerek közt közismert mondás, miszerint "sell in May, and go away". A várakozásokat rendszerint alulteljesítő amerikai makroadatok és ezzel összefüggően a világgazdaság növekedésének várható lassulása, a Fed második kötvényvásárlási programjának közeledő lejárata, a feltörekvő piacok inflációs nyomása, a rendezetlen közel-keleti konfliktusok, és Görögország esetleges közeledő csődje egyaránt arra inspirálta a befektetőket, hogy biztonságosabb befektetési politikát kövessenek, ami komoly részvény eladásokat indukált.

A világ tőzsdéinek összesített teljesítményét tükröző MSCI World index például 2,45 százalékkal, míg a feltörekvő piacok teljesítményét leképező MSCI EM index közel 3 százalékkal esett a magas árfolyam-ingadozásokkal jellemzett májusi hónapban. Nem volt kivétel a hazai parkett sem, a BUX index ugyanis 3,25 százalékkal került lejjebb a hónapban, bár a magyar piacon egy speciális kockázatot jelent, hogy júniusban jelentős részvénypakett vándorol a nyugdíjpénztáraktól az államhoz, amely később eladásokat generálhat a piacon. A forint enyhén gyengült mind az euróval, mind a dollárral szemben, miközben a hazai kötvény piacon enyhe hozamemelkedés bontakozott ki. Ennek ellenére a MAX index 0,03 százalékkal emelkedett, míg a rövid kötvények teljesítményét tükröző RMAX 0,46 százalékkal került feljebb.

A negatív piaci környezet, és az intézményi befektetők tevékenysége összesen nettó 26,3 milliárd forintos tőkekivonáshoz vezetett a hazai befektetési alap szektorban, a vegyes, de enyhén pozitív hozamokkal együtt a szektor által kezelt vagyon 18,8 milliárd forinttal csökkent májusban - a BAMOSZ statisztikái szerint. Ez összesen 0,5 százalékos vagyoncsökkenésnek felelt meg, a hazai (BAMOSZ tagsággal rendelkező) befektetési alapok kezelt vagyona így 3835,7 milliárd forintra csökkent.

Jól állták a sarat a hazai alapok
A több mint 26 milliárd forintos tőkekiáramlást a hozamok okozta 7,4 milliárd forintos vagyonnövekedés enyhén kompenzálta ugyan, de kevésnek bizonyult a vagyoncsökkenés ellensúlyozásához. Ezzel 2009 nyara óta negyedik alkalommal haladta meg a befektetési jegyek visszaváltása a vásárlások mennyiségét.

Jól állták a sarat a hazai alapok
A visszaváltások, vagyis a tőkekiáramlás elsősorban az intézményi befektetők által inkább használt részvény- és zártkörű alapokat érintette, az előbbiből 10,2, az utóbbiból 13,9 milliárd forint távozott a hónap során. Jelentős, 13 milliárd forint áramlott ki ugyanakkor a lakossági megtakarítók körében népszerűbb pénzpiaci alapokból, miközben ismét fellendülés jellemezte a lakosság által szintén gyakrabban keresett garantált alapokat, ahol a 6,2 milliárd forintos nettó értékesítés többek között az újonnan induló alapoknak is köszönhető volt. A legnagyobb vagyonarányos növekedés azonban ezúttal is a származtatott alapok mutatták fel, hiszen a közel 5 milliárd forintos tőkebeáramlás önmagában 3,3 százalékkal növelte az alapok kezelt vagyonát.

Jól állták a sarat a hazai alapok
Az egyes alapkategóriák hozamait tekintve látható, hogy igen vegyes teljesítmények jellemezték az egyes szektorokat. Messze a legrosszabbul az egyéb, nem besorolt alapok teljesítettek, míg a zártkörű- és a részvényalapok egyaránt 0,44 százalékos veszteséget könyvelhettek el a hónap során. Ezeknél a termékeknél némi a kedvezőtlen részvénypiaci mozgásokat némileg kompenzálta, hogy a forint enyhén gyengült a legfőbb devizákkal szemben, így a külföldi eszközökbe fektető alapok akár pozitív hozammal is büszkélkedhettek. A legjobban ezúttal a származtatott alapok teljesítettek közel 1 százalékos havi hozammal, míg a mérsékeltebb kockázatot vállaló alap típusok teljesítménye döntően 0,65 százalék alatt alakult.

Jól állták a sarat a hazai alapok
Immár hatodik hónapja tart a folyamatos tőkekiáramlás a hazai részvényalapokból. A tőkekivonás mögött elsősorban az áll, hogy a részvényalapokba főként az intézményi befektetők, például nyugdíjpénztárak fektettek be. Ahogy pedig módosultak a pénztárak vagyonkezelésére vonatkozó szabályok, és közeledett a nyugdíjvagyon átadása, a pénztárak a részvényalapokba helyezett tőkéjüket egyre inkább zártkörű alapokba, vagy biztonságosabb eszközökbe helyezték át. Fél év alatt így összesen több mint 120 milliárd forintot vontak ki a hazai részvényalapokból.

Jól állták a sarat a hazai alapok
Májusban ismét tőkekivonás jellemezte a hazai pénzpiaci alapokat annak ellenére, hogy a piacokat egyre romló hangulat uralta. A legbiztonságosabb és leglikvidebb eszközökbe fektető - és emiatt a lakossági megtakarítók körében is a legnépszerűbb - pénzpiaci alapokból tavaly október óta nettó 86,1 milliárd dollárt vontak ki a befektetők. A tőkekivonás májusban azonban a forintos pénzpiaci alapokat érintette elsősorban, miközben az euróövezeti likviditási és pénzpiaci alapok, illetve a dollár alapú likviditási alapok vagyona nőtt a hónap során - olvasható a BAMOSZ jelentésében.

Jól állták a sarat a hazai alapok
Tovább öntötték a friss pénzeket a hazai származtatott alapokba, így továbbra is ezek számítanak hazánk legnépszerűbb befektetési alapjainak. Bár a májusi 5 milliárd forintos nettó értékesítés jelentősen elmarad az áprilisi 9,2 milliárdtól, a tőkebeáramlás egyértelműen a származtatott alapoknál a legegészségesebb. Ráadásul a - főként valamennyi eszközkategóriába, a portfólió menedzser döntése szerint befektető abszolút hozamú stratégiát követő - származtatott alapok ezúttal az egyes alapkategóriák között a legmagasabb hozammal is büszkélkedhettek, hiszen a nehéz piaci környezetben is közel 1 százalékos nyereséget értek el.

Jól állták a sarat a hazai alapok
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
wall street_shutterstock