Előfizetői tartalom

Hogyan kezdjünk műgyűjtésbe? (1. rész)

Portfolio
A kortárs képzőművészet területén való eligazodás igen nehéz a piaci információk nehezen hozzáférhető volta miatt. Melyik művésztől érdemes vásárolni, mi a reális ár? Ez csak két alapdöntés a sok nehezen megválaszolható kérdés közül. A kezdő műgyűjtők számára például ajánlott lehet szakértők bevonása a tranzakciókba, ami ugyan növelheti a költséget, de csökkentheti a kockázatot. Az első műként pedig érdemes lehet kortárs alkotásokat, és nem is feltétlenül festményeket, hanem akár minőségi sokszorosított grafikákat választanunk. Az alábbi cikk egy problémafelvetés, egy sorozat első része, amelyben iránymutatást szeretnénk adni a kortárs piacon való eligazodáshoz.

A kortárs piac méretéről is csak hozzávetőleges információk vannak, az árak sokszor egyedi alkuk folyamán alakulnak ki és a megállapodások részletei sem nyilvánosak. A műtárgypiac mértének becsléséhez is csak az aukciós forgalom adhat útmutatást. A haza árverezőházak aukciókon legnagyobb részben XIX. és XX. századi klasszikusokat kínálnak, csak marginális szerephez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés