Előfizetői tartalom

A kisösszegű megtakarítások jelenthetik a kiutat

Portfolio
Nehezen elképzelhető, hogy 10-20 éven belül ne kelljen radikális beavatkozásokat végrehajtani a nyugdíjrendszerben - mondta Holtzer Péter. A hosszú távú megtakarítások hazánkban viszont nem annyira elterjedtek. Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a lakosság viszonylag kis hányada képes hosszú távra félretenni. Öngondoskodásban főként a középréteg lehet érintett, akiket viszont komoly hitelek nyomasztanak. Megoldást a kis összegű megtakarítások, és a hosszú távú szemlélet erősítése, a lakosság öngondoskodásra "kényszerítése" jelenthet - derült ki a Portfolio.hu által rendezett Öngondoskodás 2011 Reggelijén, ahol a hazai banki, biztosítói és alapkezelői szereplői ütköztették véleményüket a hazai hosszú távú megtakarítási kilátásokról. A válság viszont adott egy pofont a hazai társadalomnak, amely elősegítheti az öngondoskodás jelentőségének növekedését.

Miért működik rosszul az öngondoskodás? Gyenge a hazai pénzügyi kultúra és a bizalom a pénzügyi közvetítőkben, valamint az intézményrendszerben, és nem utolsósorban a hit hiánya, hogy erre szükség van. A hosszú távú megtakarítások népszerűségét rontja, hogy igen súlyos bizonytalanság tapasztalható most a világban, így pedig igen nehéz tervezni a megtakarítási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés