Befektetés

Az aranypénz volt a sláger a tavaszi műtárgy árveréseken

Portfolio
A piac stabilizálódásának jeleit mutató képzőművészeti árverések mellett a tavasz csúcsidőszak volt a műtárgyak, bútorok, ékszerek, érmék aukciós értékesítésében is. Ez a piac még sokszínűbb, a tendenciák nehezebben nyomon követhetőek. A gyűjtői szenvedélytől hajtott, illetve a befektetési szándékú vásárlások mellett több kategóriában, így a bútoroknál-, szőnyegeknél-, az ékszerek egy részénél a lakberendezési célú, illetve napi használatra történő vétel is jelentős forgalmat generál.
A választék gazdag volt; a Polgár kivételével valamennyi vegyes profilú aukciósház tartott árverést az említett kategóriákban. A kínálatot bővítették a Csók István Antikvitás rendszeres kamara árverései és színre lépett az érmepiac két vezető aukciósháza is. Noha néhány kiugró eredmény más kategóriákban is született, a befektetői érdeklődés elsősorban az ékszerekre és a numizmatikai értékű aranypénzekre irányult.

Az ékszerek és órák leggazdagabb választékát a BÁV aukciója kínálta és itt szöktek a legmagasabbra az árak is. Egy négy briliánssal ékített fülbevaló pár 3,8 millióért kelt el és további öt tétel ára haladta meg az egymillió forintot. De nemcsak egy nagy briliáns vagy egy súlyos aranygyűrű lehet jó befektetés, hanem egy olyan ékszer is, melynek értékét tervezőjének vagy kivitelezőjének személye adja. A magyar szecessziós ékszer legsikeresebb mestere, Tarján Huber Oszkár arany alapú zománcozott függője például ezért kelhetett el kikiáltási árának csaknem háromszorosáért. Töretlennek tűnik az érdeklődés a márkás és ritka karórák és az ezüst dísztárgyak iránt is; kiugró eredmények nem születtek ugyan, de a tételek túlnyomó többsége jó áron elkelt. Ez a megállapítás a fővárosi aukciósházak mellett az ezüstben hagyományosan erős debreceni Villás Galériára is igaz. A Zsolnay-vázák most is a Virág Judit Galériánál érték el a legjobb árakat.

A szőnyeg és a bútor befektetési célú vásárlása háttérbe szorult; azok a házak produkáltak jobb eredményt, ahol az alacsonyabb árfekvésű tételek voltak túlsúlyban. A bútornál a nagy méret egyre inkább gátja az eladásnak; míg a kiegészítő kisbútorok, például fésülködő- és játékasztalok, székek iránt volt kereslet, a nagy kétajtós szekrények sorra beragadtak; ez a sors várt például a Nagyházinál 7,5 millióért kínált gyönyörű XVII. századi bolognai kabinetszekrényre, vagy a Biksadynál 7 ezer euróra tartott kétajtós, jávorfa berakásos 18. századi osztrák szekrényre is. A szőnyegeknél is a néhány tízezer forintos tételeket vitték, nyilvánvalóan lakberendezési céllal; az olyan nagy értékű gyűjtői darabok, mint a Biksadynál 8 ezer euróról indított, 1870 körül készült kaukázusi imaszőnyeg, beragadtak.

Érdekes módon a Csók István Antikvitásnál bukkant fel az utóbbi idők legértékesebb kézirata. Petőfi Sándor két versének teljes, egynek pedig töredékes szövegét tartalmazza az a két lap, melynek licitjét 34 millióról indították. Petőfi-kézirat a második világháború óta nem szerepelt árverésen, ami érthetővé teszi a magas indulóárat. Egy hazai magángyűjtő ezért az összegért szerezte meg a lapokat, minden bizonnyal jó üzletet csinálva.

Hasonlóan magas árak egyébként csak a numizmatikai árveréseken születtek, igazolva, hogy az aranypénzek továbbra is keresett menekülési útvonalat jelentenek, válságálló befektetésnek számítanak. A Nudelman és a Pannonia Terra júniusi aukcióin számos ritkaság került kalapács alá, leütési áraik a művészeti aukciósházaknak is becsületére váltak volna. A két cég, továbbá az interneten árverező Procopius tapasztalatai szerint a gyűjtői mellett egyre nagyobb a befektetői érdeklődés, s bár a vásárlók köre nem bővül számottevően, a vásárlásra szánt összegek emelkednek.

Elsősorban a ritka és jó állapotú aranypénzek iránt erős a kereslet. A szezon legmagasabb leütése a Pannonia Terránál született, ahol az 1506-os, jó tartású körmöcbányai 10 aranyforintért kikiáltási árának nyolcszorosát is megadták; a 120 ezer euró a magyarországi numizmatikai aukciókon elért legjobb árak közé tartozik. Ugyanitt a legritkább erdélyi pénzek közé tartozó 1612-es brassói aranyforintért 8 ezer euróról indulva 55 ezerig tartott a licitcsata. A Nudelmannál a 2009-10-es magyar - részben arany - emlékpénzek próbavereteiből álló konvolut érte el 85 ezer euróval a legjobb árat, míg egy 1659-es kolozsvári aranyforint 18 ezer euróról indulva 50 ezerig jutott.

A kereslet élénkségét jelzi, hogy a tételek túlnyomó többsége mindkét aukción elkelt. A Nagyházi aukcióján zömmel 19. századi francia aranypénzeket kínáltak, ezek kivétel nélkül jóval kikiáltási áruk felett, 40-70 ezer forintért váltottak tulajdonost. A BÁV árverésének különlegessége a Berlin alapításának 750. évfordulója alkalmából az NDK-ban kiadott három arany emlékérem volt, melyekhez annak idején a hivatalos állami megemlékezések protokoll-vendégei juthattak hozzá. A csaknem 200 gramm összsúlyú érmék kikiáltási ára 1,6 millió forint volt, ám nem érkezett rájuk licit.

Szerző: műtárgy.com
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
volkswagen_getty