Előfizetői tartalom

Mi várható az árupiacokon, ha újra beindul a pénznyomda?

Czoboly Márton
Az amerikai gazdasági kilátások romlásával nőtt az esélye, hogy az amerikai jegybank egy újabb kötvényvásárlási programot (immár a harmadikat) indíthatja el, amivel jelentős összegeket pumpálhat a gazdaságba, illetve a piacokra. Az elmúlt két alternatív monetáris élénkítés után számos kritika érte az amerikai jegybankot, hogy ezzel felhajtották a nyersanyagárakat, erős inflációs nyomást eredményezve a feltörekvő piacokon. Az árupiaci befektetők tevékenységét és azok árakra gyakorolt hatását nézve azonban elmondható, az intézkedések inkább a fundamentumok javításán keresztül segítették az árupiacokat. Mivel a következő mennyiségi lazítás makrogazdasági hatékonysága elemzők egyöntetű véleménye szerint korlátozott lehet, az árupiaci hatása sem lesz feltételezhetően szignifikáns. Az egyes nyersanyagok közül persze kilógnak a nemesfémek, amelyek hatalmasat profitálhatnak egy újabb kötvényvásárlási programból.

A jegybankok hajtják fel a nyersanyagárakat?. Több pénz, jobb hangulat, szebb kilátások A közelmúltban az amerikai makroadatok ismét érezhető romlást mutattak, ennek hatására pedig felerősödtek az újabb jegybanki eszközvásárlás beindításával kapcsolatos várakozások. A nagy befektetési bankházak között többen is vannak, akik úgy vélik a Fed hamarosan meghirdeti majd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés