Előfizetői tartalom

Nyugdíjügy: terjed a magyar csodafegyver

Portfolio
A magyar magánnyugdíjpénztári rendszer az utóbbi két évben szinte teljesen eltűnt, a nálunk alkalmazott módszer pedig egyre népszerűbb a környező országokban. Lengyelország már 2011 elején döntött a nyugdíjjárulékok átcsatornázásáról, azonban a Reuters beszámolója szerint elképzelhető, hogy még nagyobb érvágásra lesz szükség, ha a lengyel gazdaság növekedése nem talál magára. Szlovákia most érkezett el oda, hogy a kötelező járulékok egy részét magához vonja, szeptembertől az egyéni számlákra 9 százalék helyett csak 4 százalék kerülhet, a különbség pedig az államkasszát fogja gyarapítani.

Egyre több országban adják fel részlegesen a korábban megkezdett nyugdíjreformot, az egyre húzódó válság és a korlátozott költségvetési mozgástér sok országot kényszerít arra, hogy a nyugdíjpénztári rendszerhez hozzányúljon. A sort Magyarország nyitotta meg még 2010-ben, amikor 14 hónapra a kötelező nyugdíjjárulékokat az állami pillére csatornázta teljesen át...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés