Előfizetői tartalom

Egymás után zárják be agrárpiaci alapjaikat az európai bankok

Portfolio
A másfél hónap alatt közel 50 százalékkal dráguló kukorica, szójabab és búza árak komoly problémát okozhatnak egyes élelmiszerimportra szoruló feltörekvő országoknak. Európában emiatt heves kampány indult az agrárpiaci befektetési alapok ellen, amelyek a vádak szerint maguk is nagyban hozzájárultak az árak felhajtásához. A nyomásnak engedve már 5 nagybank is (Köztük a Deutsche Bank, a Commerzbank vagy a Volksbank) megszüntette agráralapjait, vagy legalábbis leállította az újak indítását - írja a Financial Times.

Meghátrálásra késztettek a tiltakozók egyes bankokat és alapkezelőket, amelyek mezőgazdasági terményekbe fektető befektetési alapokat és tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket) értékesítettek. Főként Németországban indult erős kampány a mezőgazdasági befektetések ellen, amely a különböző társadalmi szervezetek, mint a Food Watch, az Oxfam, vagy a World Development Movement...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés