Befektetés

Odaveszett 280 milliárd forintnyi nyugdíjpénz

Portfolio
A nyugdíjpénztári visszalépések miatt 2954 milliárd forint került át az államhoz, a vagyon kezelésével megbízott alapból nagyobb részben adósságcsökkentést, míg kisebb részben a nyugdíjak kifizetését és a központi költségvetés támogatását lehetett finanszírozni. A decemberi adatokra vonatkozó becslés szerint körülbelül 280 milliárd forint hiányzik a kifizetéseket követően, vagyis ennyivel csökkent az alap vagyona az átértékelődések miatt. Az ok, hogy a lehető legrosszabbkor vette át a vagyont az állam, a régiós tőzsdék a csúcsukon voltak, ráadásul fokozatosan el kellett adni az eszközöket, így nem volt lehetőség kiülni a rosszabb időszakokat.
A nyugdíjrendszerünk 2010 végi drasztikus átalakítása után az állam azért állította fel a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alapot, hogy az a magánnyugdíjpénztáraknál kezelt vagyont a visszalépések után kezelje. A 2011 május végi állapot szerint az alaphoz 2945 milliárd forint került, amelynek a jelentős részét a tervek szerint adósságcsökkentésre fordítottak volna. A törvények szerint rögtön a vagyonátadás pillanatában be kellett vonni azokat a magyar kötvényeket, amelyet a pénztárak tartottak, ennek megfelelően szinte azonnal 1354 milliárd forinttal csökkent az adósságunk.

Az állam ezt követően több ütemben is hajtott végre adósságcsökkentést, az utóbbi években 11-53 milliárd forint közötti összeget használtunk fel öt alkalommal, 2012 végén pedig az IMF hitelt törlesztettünk, novemberben és decemberben összességében 243 milliárd forint értékben. Ezt meghaladóan a pénzekből futotta arra is, hogy a társadalombiztosítási alapot (magát a nyugdíjakat), valamint a központi költségvetést is támogassák, minderre összességében 460 milliárd forint ment el.

Odaveszett 280 milliárd forintnyi nyugdíjpénz
Mindent egybevetve a 2011 májusi 2945 milliárd forintos vagyon 2012 decemberére körülbelül 430 milliárd forintra csökkenhetett. Az ÁKK honlapján egyelőre a november végi adatok érhetők el, amely 501 milliárd forintot mutat, ha csak az IMF-hitel visszafizetését vesszük figyelembe, akkor ez az összeg december végére 430 milliárd forintra csökkenhetett. Természetesen a hónap alatt bekövetkező átértékelődést is figyelembe kellene venni, azonban erre vonatkozóan nincsenek adataink, a végső számításokat pedig lényegében nem befolyásolják.

Az állományváltozás ezen időszak alatt 2515 milliárd forint volt a becsléseink szerint, ebből az Államadósság Kezelő Központ szerint 1773 milliárd forint ment adósságcsökkentésre, míg 460 milliárd forint nyugdíjak kifizetésére és a központi költségvetés megtámogatására. Utóbbi összegek 2233 milliárd forintot jelentenek, vagyis a maradék csökkentést (283 milliárd forintot) a vagyonban az átértékelődésnek kellett fedeznie.

Annyit tudni kell, hogy a nyugdíjpénzek átadása, valamint a kötvények azonnal bevonása után egy óriási részvényportfólión ült az állam, ráadásul az átvétel a legrosszabb időpontban történt meg, ugyanis a régiós részvénypiacok éppen a csúcsukon voltak. A BUX 2012 végéig 22 százalékot veszített az értékéből, míg a régiós benchmark, a CETOP euróban számolva is 20 százalékot értékelődött le. A forint erőteljes gyengülése viszont kapóra jött az államnak, hiszen így utóbbi veszteség "csak" 12 százalékos volt forintban számolva.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor nem csodálkozhatunk a nagyobb veszteségeken, főleg úgy, hogy lehetett tudni, a pénzeket fokozatosan le fogják építeni. Egyszerűen nem volt elég idő rá, hogy a korábbi átmeneti, nem-realizált veszteségeket kiüljék. A döntő többségében értékpapírokban (részvényekben és befektetési jegyekben) álló portfóliót nyomott áron kellett értékesíteni, ami láthatóan csökkentette az állam mozgásterét.
facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
FrankfurtTőzsde