Előfizetői tartalom

Egy Zsolnay porcelán nélkülözhetetlen műtárgy

Portfolio
A pécsi Zsolnay porcelángyár a magyar ipar történetének kiemelkedő, egykor külföldön is jó hírű szereplője. Fénykorát a századfordulón élte, amikor a Kárpát-medence teljes területére szállított építészeti kerámiát, dísztárgyait és porcelánkészleteit pedig (részben a saját fejlesztésű eozinnak köszönhetően) sorra díjazták a világkiállításokon. Az eozin (magyarul hajnalpír) az aranyszíntől a rózsabogár-zöldig színjátszó, fényesen csillogó kerámiamáz, amit először a gubbiói porcelángyár, majd Zsolnay Vilmos pécsi gyára tett világhírűvé. Az eozin máz jellemzően zöld színű, ám létezik lila, kék és arany árnyalatban is. Érdekessége, hogy a színt nem a festék okozza, hanem a fénytörés. Az eozin Éószról, a hajnal istennőjéről kapta a nevét.

1. Zsolnay virágtartó aranyfácánokkal. Porcelánfajansz, formába öntött. Masszába karcolt és eozinnal festett kontúrok, felületén opak, transzparens és reliefszerű, magastüzű mázakkal. Hajszálrepedt. 644-es forma (1880. évi). Alján jelzett: kerek, pecsétszerű márkajelzés. Zsolnay, Pécs, 1904. M.: 16 cm Átm.: 18 cm. 350.000 Ft-os kikiáltási áron indul 2013. május 16-án...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés