Befektetés

Elhibázott döntés volt a gazdagokat kipécézni

Portfolio
Az európai alapkezelési piac vagyon alapján új csúcsra tudott emelkedni 2012-ben, a statisztikák azonban arról tanúskodnak, hogy a vagyon többsége intézményi ügyfeleknél van, a lakossági befektetői bázis az utóbbi években drámai mértékben csökkent. Egy friss tanulmány szerint a legfőbb hiba az volt, hogy az alapkezelők a lakosság legvagyonosabb 10%-át célozták meg, miközben az átlagos befektetők kevésbé voltak fókuszban. A kitörési lehetőség adott, per pillanat csak minden 10. háztartásnak van Európában befektetési alapja, miközben Amerikában szinte minden második háztartásnak. A javaslatok szerint a szektornak meg kell újulnia, az átlagos befektetők felé érdemes nyitni: egyszerűbb kommunikációval, olcsóbb alapokkal, erősebb ügyfél edukációval és komplexebb vagyonkezelési megoldásokkal.
Hasonló témákról is szó esik az október 30-i Portfolio.hu Öngondoskodás 2013 Konferencián. Regisztráljon Ön is a rendezvényre!

Az európai alapkezelési piac sikeresen átvészelte a válságot, a 2011 végi adatok szerint 6200 milliárd eurós vagyon volt alapokban, ami jelentősen meghaladta a válság előtti rekordszinteket, ez viszont önmagában még nem jelenti azt, hogy minden rendben menne a szektorban. Egy friss elemzés szerint az alapokban lévő vagyon elenyésző része van közvetlenül a lakossági ügyfeleknél, a többséget intézményi befektetők vásárolták fel. Becslések szerint 1200 milliárd euró lehet lakossági ügyfeleknél, miközben 2006-ban ugyanez az érték 1700 milliárd euró volt, ráadásul idő közben az eurózóna országokban a háztartások vagyona 11%-kal 16 000 milliárd euróra emelkedett.

Amerikával összehasonlítva nagyon eltérő a háztartások pénzügyi vagyonának megoszlása Európában, miközben a tengerentúlon a háztartások sokkal inkább elmozdultak az értékpapírok, többek között a befektetési alapok felé, addig az európai háztartásokban a válság hatására a készpénz jellegű eszközök aránya emelkedett meg igazán. Óvatos becslések szerint is, ha az európai piac hasonló lenne trendjében az amerikaihoz, akkor a megtakarítási piacra kerülő 4000 milliárd eurós friss tőkebeáramlásból 1000 milliárd euró a befektetési alapokba kerülne.

Szakértők szerint a válság a megtakarítási piacon jelentősen átalakította, az alapkezelési piac számára óriási lehetőségek kínálkoznak, amelyek ténylegesen elérhetők lennének. Diana Mackay, a MackayWilliams kutatócég vezetője szerint az európai befektetési alappiacon igaz nőtt a kezelt vagyon nagysága, azonban a lakossági befektetői kör szűkült. Amit a statisztika is jól jellemez, hogy miközben a háztartások 96%-ának van bankszámlája, addig befektetési alappal a háztartások mindössze 11%-a rendelkezik. Amerikában ugyanez az érték 44%.

Elhibázott döntés volt a gazdagokat kipécézni
A luxemburgi alapkezelők szövetségének és a kutatócégnek a közös kiadványa meglehetősen kritikus hangvételű, az elemzésből kiderül, hogy óriási hiba volt, hogy az alapkezelési piac Európában elitista irányba ment el, és hogy csak a háztartások leggazdagabb 10%-ára koncentráltak az alapkezelők. Mackay szerint az átlagos befektetők bizalma az alapszektorban visszaesett, többek között az eladás-vezérelt értékesítési politika és a piacokon tapasztalt megugró volatilitás miatt. A kutatócég becslései szerint legalább 1000 milliárd eurós vagyontól esett el az európai alapkezelési piac, hogy a legvagyonosabb és szofisztikált lakossági befektetőkre fókuszáltak.

Az elemzés szerint semmi sincs elveszve az alapkezelési piac számára, hosszútávon komoly növekedési lehetőséget tartogat a lakossági ügyfelek maradék 90%-a, akiket célzottan megszólítva addicionális tőkebeáramlást lehet majd felmutatni. Mindez azért is hasznos lenne a szektor számára, hiszen a kezelt vagyonban kisebb lehetne a volatilitás, amihez nagyobb szabályozói támogatást is megkaphatnának az alapkezelők. Az új stratégia azonnali sikerekkel nem kecsegtet, viszont az alapkezelők hosszútávú elköteleződése egyre több befektetőt vonzhat be az alappiacra, megfelelő szabályozás mellett pedig elkerülhetők a tőkeáramlási anomáliák az egyes alapok szintjén.

Több fronton is meg kell újulni

Való igaz, hogy rövid távon nem lehet nagy csodát várni a fókuszváltástól, azonban szakértők szerint a korábbiaknál sokkal általánosabb megközelítésre van szükség, hogy a megtakarítási piacban rejlő lehetőségeket ki lehessen maximálisan használni. Mivel tudni lehet, hogy az európai piacon a lakosság kis része rendelkezik csak befektetési alapokkal, óriási lehetőségek rejlenek, ha tényleg sikerül eljutni az átlagbefektetőkhöz is. Az amerikai példa azt mutatja, hogy hosszú távon ez a kifizetődő stratégia, még úgy is, hogy a tengerentúlon nagyon nagy előnyt jelent, hogy a nyugdíjrendszer erőteljesen épít az öngondoskodásra és az egyéni számlákon a legnépszerűbb termékek a befektetési alapok.

A felvetések között ott van az is, hogy érdemes lenne az ügyfelek életkora és befektetési célja szerint is fókuszváltásra. Míg korábban elsősorban az 50 év feletti, nyugdíjra készülő korosztály volt a célpont, addig most érdemes lenne a fiatalabb korosztályokra is célozni, méghozzá olyan befektetési célokkal, amelyek hozzájuk közelebb állnak (lakásvásárlás, oktatás). Ennek megfelelően érdemes lenne a kommunikációs is leegyszerűsíteni és a kevésbé szofisztikált ügyfeleket is érdekeltté tenni abban, hogy alapot vásároljanak. Az ügyfelek edukációjára is nagyobb összegeket érdemes fordítani, mert hosszabb távon ez a kifizetődőbb megoldás.

Elhibázott döntés volt a gazdagokat kipécézni
Több megkérdezett szakértő is úgy válaszolt, hogy igazán nagy növekedést akkor lehetne elérni, ha sikerülne a nyugdíjcélú öngondoskodást a lakossági ügyfelekben erősíteni Európában. Sajnos az európai piac túlságosan széttagolt, vannak igaz jól működő rendszerek, ahogy például a nyugdíj-előtakarékossági számlák Angliában vagy Németországban igazán elterjedtek, viszont sok országban nyugdíjalapokon keresztül gondoskodnak a jövőjükről az emberek. A legfőbb probléma az amerikai piaccal összehasonlítva, hogy nincs egy sztenderdizált, egységes, hordozható, kedvező adózású nyugdíjprogram Európában.

A Schroders Investment Management vezetője, Massimo Tosato, aki korábban az EFAMA (Európai Alapkezelők Szövetsége) alelnöke is volt, úgy nyilatkozott, hogy azt a javaslatot támogatja, amely egy egységes európai nyugdíjprogramot állítana fel. A rendszer kulcsa az adómentesség biztosítása, mert különben az emberek nem fogják az azonnali fogyasztásukat a jövőbeliért feláldozni. Persze egy ilyen közös koncepciót nagyon nehéz ebben az iparági környezetben elfogadni, a kormányok részéről megfelelő bátorság is szükséges, hogy átmenjen a javaslat.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a lakossági ügyfelek bizalmának visszaállításához az alapok teljesítményének javítása is szükségszerű. Az európai kamatkörnyezetet látva elengedhetetlen az alapok által kivetett díjak csökkentése, hiszen egy részvényalap teljes költséghányadosa Európában 170 bázispont, miközben Amerikában ugyanez az érték 77 bázispont. És akkor még a nyugdíjalapok és egyéb nyugdíjprogramok által megvásárolt alapokról nem is beszéltünk, amelyek szintén bőven 150 bázispont feletti díjjal működnek.

Mindent egybevéve az alapkezelői szektornak meg kell újulnia, a szereplőnek sokkal egyszerűbben kell a lakossági ügyfelek felé nyitniuk, az alapoknak olcsóbbnak kell lenniük, miközben az alapkezelőknek az ügyfeleknek sokkal inkább vagyonkezelési megoldást kell nyújtaniuk, mint egy egyszerű terméket. A luxemburgi alapkezelők szövetségének elnöke, Marc Saluzzi szerint nem lehet mástól várni a helyzet megoldását, az alapkezelőkön a sor, hogy lépjenek az ügy érdekében.
GettyImages-800536520
GettyImages-1173741712
Frankfurti tőzsde
shutterstock_1457337218
BÉT
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
jack ma_alibaba_getty